Flíčková anténa s budicí štěrbinou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Systémy s extrémní šířkou pásma patří k perspektivním systémům moderní rádiové vysokokapacitní komunikace. Původně byla tato technologie určena pro radarové snímání. Díky širokému frekvenčnímu pásmu měl radar možnost „vidět“ i za překážky, např. za zalesněné úseky apod. Pro svou odolnost proti rušení, zabezpečení proti odposlechu a malou výkonovou náročnost se začala používat pro datové přenosy. Pokud je anténní prvek složen z koaxiální sondy a zkratovacího vývodu, je možné použít k buzení oddělenou úzkou štěrbinu umístěnou uprostřed zářícího flíčku. Impedanční a vyzařovací charakteristiky konvenčně sondované flíčkové antény buzené páskovým vedením a navrhované mikropáskové flíčkové antény jsou experimentálně prozkoumány a porovnány. Prozkoumán je taká i efekt změny drážkové délky štěrbiny na parametry anténního prvku.
Systems with extreme bandwidth are part of advanced modern systems at radio high capacitive communication. Originally this technology was intended for radar scan. Thanks to wide frequency band had radar possibility „ see" a behind crimp, e.g. behind woody partitions etc . To his noise immunity, fail safe tapping plus small wattage heftiness began use for datal systŽm function. If is elementary antenna compound from coaxial probe and shorting outlet, it is possible use to actuating separate narrow slot placed in the middle of incandescent dabs. Impedance and radiating characteristics conventionally plumbed phlobaphene antennae excited tape lead and suggested microstrip phlobaphene antennae are experimentally explored plus collated. Explored is so and effect changes slotted longitude slot on characteristics elementary antenna.
Description
Citation
JIREČEK, M. Flíčková anténa s budicí štěrbinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) Ing. Karel Fliegel, Ph.D. (člen) Ing. Roman Tkadlec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy oponenta práce a na dotazy členů komise. Student není schopen odpovědět na pokládané otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO