Metodika výpočtu odporových pecí s nepřímým ohřevem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem předložené bakalářské práce je stanovení metodiky výpočtu odporových pecí s nepřímým ohřevem. Při tvorbě metodiky jsme využili teoretické poznatky z oblasti proměny elektrické energie na teplo a jeho sdílení s okolním prostředím, a praktické zkušenosti z oblasti konstrukce odporových pecí a topných článků s ohledem na ekonomickou efektivitu výroby. Tyto poznatky jsme aplikovali při návrhu pece pro kalení klasického sodno-vápenatého skla s objemem vsázky do 2 dm3, které se v průmyslové praxi využívá především ve stavebníctví a také jako užitkové sklo. Takové pece využívají malé a středně velké firmy, které jsou zaměřeny na zákazkovou kusovou, resp. malosériovou výrobu. V rámci tvorby metodiky jsme na základě nadefinované velikosti a požadované teploty vsázky určili vhodný typ pece a typ výzdívky. Z hodnot tepla potřebného pro vyhřatí vsázky a pokrytí tepelných ztrát jsme stanovili požadovaný elektrický příkon, měrnou spotřebu elektrické energie a účinnost elektrické pece. Na závěr jsme navrhli rozměry a rozmístění topných článků.
The content of the submitted thesis is to determine a methodology for calculation resistance furnaces with indirect heating. In developing of the methodology, we used the theoretical knowledges of converting an electricity to heat and its sharing with an environment, and practical experiences in a construction of resistance furnaces and heating elements, with respecting of economical efficiency of production. We were applied these knowledges in designing of furnace for hardening the classic sodium-calcium glass, with a volume of the batch 2 dm3, that are in industrial practice used mainly in construction, as well as the commercial glass. These furnaces are used by small and medium companies, that are focused on custom pieces, respectively small batch production. Within the methodology, we determined appropriate type of furnace and furnace lining, by defined required size and temperature of the batch. From the values of the heat, required for heating-up the batch and cover the heat losses, we calculated the the required electric power, specific consumption energy and efficiency of electric furnace. At the end we designed the dimensions and layout of heating elements.
Description
Citation
BEZECNÝ, J. Metodika výpočtu odporových pecí s nepřímým ohřevem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval svou práci na téma Metodika výpočtu odporových pecí s nepřímým ohřevem. Prezentace se týkala pouze čisté teorie a ne výsledků vlastní práce. Na doplňující otázky vedoucího práce a oponenta neodpověděl. Dodatečné otázky členů komise zodpovídal nepřesně a ne vždy správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO