Využití filtračních metod v NMR měřeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je seznámit se s principem filtračních technik signálů snímaných technikami nukleární magnetické rezonance (NMR). Při zpracovávání signálů vzniká prakticky vždy ve snímcích rušivá složka a to především šum, který způsobuje znehodnocení obrazu. Šum je náhodný signál, který souvisí s chybou měření a jejím vyhodnocováním, nenese informaci o chování signálu a je jeho nepotřebnou složkou. Proto je bakalářská práce zaměřena převážně na odstraňování přítomných rušivých složek. Využívá k tomu v dnešní době hojně se rozšiřující vlnkovou transformaci, která je realizována bankou číslicových filtrů. Následná experimentální část se zabývá filtrací signálů s využitím vlnkové transformace v programu Matlab.
The subject of this thesis is the principle of modern filtering techniques of signals acquired by nuclear magnetic resonance technique. In the NMR images a disturbing element is almost always present, especially noise, which causes useful signal and image degradation. The noise is a random signal, related to the errors of measurement and evaluation. The noise brings no information about the behaviour of the signal and it is unwanted signal component. The bachelor thesis is therefore focused mainly on the removal of the interfering parts of the signals. It exploits the fact that the nowadays widely expanding wavelet transform is closely connected with the banks of the digital filters. The subsequent section deals with experimental filtering of signals by implementation the wavelet transform in Matlab.
Description
Citation
ZVĚŘINA, L. Využití filtračních metod v NMR měřeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Radek Beneš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Promítněte prosím obr. 35 z Vaší práce a vysvětlete, jak jste došel k závěru, že „provedená filtrace byla účinná“. Na str. 25 píšete, že vlnkovou transformací jsme schopni dosáhnout daleko jemnějšího kmitočtového rozlišení, než je tomu například u Fourierovy transformace. Objasněte prosím.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO