Energetické problémy indukčních elektrotepelných zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Indukční ohřev se nejvíce používá v metalurgii pro tavení kovových materiálů. Princip indukčního ohřevu vychází z elektromagnetické indukce, jež vyvolá ve vodivém materiálu vířivé proudy ohřívající vsázku. První část bakalářské práce se věnuje principu indukčního ohřevu. Dále jsou pak uvedeny možnosti aplikace indukčního ohřevu v elektrotepelných zařízeních. Protože je práce zaměřena na energetické problémy vyskytující se při připojení k elektrické síti, tak je v druhé části teoreticky a na příkladech vysvětlena kompenzace a symetrizace indukčních elektrotepelných zařízení.
Induction heating is mostly used for melting metal materials in metallurgy. The principle of induction heating comes from electromagnetic induction which generates eddy currents heating the charge in electrically conducting material. The first part of the bachelor thesis is devoted to the principle of induction heating. Further, there are possibilities of applying the induction heating in electro heat devices mentioned. As the paper is focused on energy problems appearing when getting connected to the grid, the second part of the paper contains explanation – both theoretical and on examples - of compensation and symmetrization of induction electro heat devices.
Description
Citation
MILKA, J. Energetické problémy indukčních elektrotepelných zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student svou bakalářkou práci prezentoval plynule. Popsal princip činnosti indukčního ohřevu a preblematiku s tím spojenou - symetrizace a kompenzace. Nicméně se věnoval pouze popisu teoretické části a o praktické části indukčních pecí se zmínil pouze minimálně. Student k obhajobě dostal otázku - v jakém rozsahu se nachází účiník indukční pece. Studentovi byly položeny otázky - kde je problém provozu indukční pece v 3 fázové síti a ohledně spolehlivosti provozu. Student částečně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO