Stavba v krajině - vinařské muzeum

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Areál přírodního parku Rochus se nachází v Uh. Hradišti, městské části Mařatice. Jedná se o půlhektarové území na kopci s nádherným výhledem na město. V minulosti sloužil jako vojenské cvičitě pro nedaleká kasárna. Po zrušení vojenské povinnosti areál osiřel, byly odstraněny poslední zbytky vojenské minulosti a vznikla tak nádherná, lidskou rukou netknutá krajina. Vyvinul se zde take Bourovec trnkový, vzácný druh motýla, díky kterému se stalo celé území předmětem ochrany Natura 2000. Vznikla tak přírodní “divočina” třicet minut od městského centra, kde lidé rádi tráví volný čas. Díky ochraně Natura 2000 jsou stanoveny přísné podmínky nakládání s tímto areálem. Zároveň je ale nutné tento areál kultivovat a udržovat. Bylo proto rozhodnuto z celé této plochy vybudovat přírodní park s naučnými stezkami a prostory pro volnočasové a sportovní aktivity – cyklistika, pouštění draků, psí park, paragliding... Vznikly také prostory pro další využití – ekostatek, sportovní hala, muzeum vinařství, restaurace a ubytovací kapacity. Všechny tyto stavby jsou navrženy podél hranice území. Má práce se zabývá převážně jižní částí, kde má vzniknout právě muzeum vinařství, restaurace, vinotéka a ubytovací kapacity. Protože tato část navazuje na starou uličku s vinnými sklepy, kterou může každý navštěvník projít cestou na Rochus, snažila jsem se plynule na tuto uličku navázat. Volila jsem proto malé objemy hmot, velikostí podobné původním stavením a objekty, které jsou svým objemem větší jsou navrženy jako budovy zapuštěné do terénu. Všechny objekty jsou orientovány jihozápadně s ohledem na výhled na město i na maximální využití slunečních paprsků. Ubytování je řešeno formou šesti chatek s různou kapacitou – 2-4 ubytovaní. Chatky jsou navrženy jako dřevostavby. Dále je ubytování řešeno pásem buněk zapuštěných do terénu s kapacitou 36-40 ubytovaných, s možností využití pro školní výlety a školy v přírodě. V dolní části je navrženo take hřiště. Dále je zde navžena restaurace s terasou, s možností rozdělení na část pro ubytované, a vinotéka. V nejvyšší části se nachází muzeum vinařství. Navrženo spíše jako muzeum s menší kapacitou a variabilní možností funkčího využití. Muzeum i restaurace s vinotékou jsou navrženy jako zapuštěné v terénu. U areálu je navrženo přírodní parkoviště a kořenová čistička odpadních vod.
Area of nature park Rochus is situated in Uherske Hradiste city. It is big nature place close to the old city center with very nice view to this center. In the past the area was used as a military drill field. But for now it looks more like a jungle outside the civilization. Because the area is abandoned for couple years Bourovec trnkovy – rare species of butterfly – developed here. So this area is protected by Natura 2000. Because of this there are special criteria for using of this area. We have to cultivate this area. So for future it will b used as a recreation area for city with resting and sports areas. There will be built some buildings – but on the boundary of this area. My project is mostly about one part of area where restaurant, wine place, museum of wine and accommodation will be built. To this part of area you can get via nice old wine small street with old wine-vaults. So all new buildings will be sized like a small structures. All the big spaces will be situated in buildings in terrain with green roof. Everything will be ecological.
Description
Citation
EIBENSTEINEROVÁ, L. Stavba v krajině - vinařské muzeum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
2009-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO