Program pro výpočet ventilace a oteplení synchronních strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci se zabývám problematikou ventilace synchronního generátoru s hladkým rotorem. Pri návrhu ventilace se rídíme aplikací základních fyzikálních zákonu v oboru hydromechaniky a termomechaniky, a proto jim jsou venovány úvodní kapitoly. Následuje popis ventilacních sítí a pro jednu z nich je sestavena a rešena tepelná sít, složená z tepelných odporu a zdroju. V záveru práce je zmínen výpocetní program, který jsem vyvinul v programovacím prostredí Visual Basic 2008 Express Edition. Tento program umožnuje po zadání základních rozmeru stroje a rozdelení ztrát provést výpocet ventilace a oteplení jednotlivých cástí stroje.
This master´s thesis deals with ventilation of synchronous generators with a cylindrical rotor. For the design of ventilation we apply basic physical laws in the field of hydromechanics and thermomechanics. Therefore the first chapters are devoted to these subjects. They are followed by the description of ventilation systems and a thermal net is created and solved for one of them consisting of the thermal resistance and sources. The final part deals with a program, which I developed in Visual Basic 2008 Express Edition. This program enables to calculate the ventilation and heating of individual parts of the machine after entering basic machine dimensions and losses.
Description
Citation
KOLÁŘ, P. Program pro výpočet ventilace a oteplení synchronních strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Student obhajoval diplovou práci na téma: Program pro výpočet ventilace a oteplení synchronních strojů. Prezentoval základní vztahy pro výpočet ventilace v elektrickém stroji. Popsal návrh tlakového zdroje chlazení. Uvedl vztahy pro výpočet teplotních odporů. Prezentoval program, který byl vytvořen v rámci diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO