Příprava vysokohodnotného sádrového pojiva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce je zaměřena na problematiku přípravy vysokohodnotných síranových pojiv na bázi odpadních sádrovců. Jedním z potenciálních surovinových zdrojů na Moravě je chemický sádrovec Pregips, produkovaný společností Precheza. Jedná se o surovinu, která se vyznačuje vysokou čistotou, velkou kvalitou a je ekonomicky přijatelná. Vypálenou beta sádru z tohoto sádrovce, je však potřeba modifikovat z důvodu potlačení vysoké potřeby záměsové vody, jež je dána její morfologií. Potřeba záměsové vody má velký dopad na pevnosti sádrových pojiv. Proto je potřeba najít vhodnou přísadu, která by vedla ke snížení vodního součinitele při přípravě kaše normální konzistence.
This work is oriented on the preparation of high-voluable sulphate binder based on gypsum waste. One of the potential mineral resources in Moravia is Pregips chemical gypsum, produced by Precheza. This is the raw material, which is characterized by high purity, high quality and is economically acceptable. Beta burned gypsum plaster from this, however, need to modify due to suppression of the high needs of water mixing, which is determined by its morphology. The need for mixing water has a large impact on the strength of gypsum binders. Therefore it is necessary to find a suitable additive, which would reduce the coefficient of water in the preparation of porridge normal consistency.
Description
Citation
HÁJKOVÁ, I. Příprava vysokohodnotného sádrového pojiva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2012-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO