Enviromentální vědeckotechnický park v Zábřehu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce rozvíjí záměr vybudovat v Zábřehu ekologický projekt založený na využití obnovitelných zdrojů energie a recyklaci surovin. Studie se zabývá možným rozšířením plochy areálu a snaží se jej členit do funkčních zón, kdy zóna hlavní výroby zůstává nezměněna (již zpracovaný projekt) a v zóně extenze jsou řešeny sklady výroby, ev.extenze výroby. Podrobněji je pak zpracována třetí zóna, tzv.zelená zóna, což je pás pozemku dělící areál od silnice II.třídy č.315, který by měl tvořit jakousi vstupní bránu a plíce celého areálu . Zelená zóna je pojata jako pobytový park s vodními prvky (biotopy, jezero, vodní nádrž), který je protnut dřevěnou lávkou, jež spojuje objekt multifunkčního pavilonu s administrativně-správní budovou a končí na uměle vytvořeném ostrově, resp. jako torzo ve vodách jezera, čímž symbolizuje vědu, jejíž konec je pro člověka také v nedohlednu. Lávka je totiž zároveň osou mezi plánovanými vědeckotechnologickými centry pro přímé zpracování odpadní suroviny. Administrativní budova a pavilon byly pojaty jako „druhá příroda“, ryze člověčí výtvor, což se zřetelně projevuje i na použitých „nepřírodních“ materiálech. Jejich koncept se snaží naplnit požadavky investora a současně využít obnovitelných zdrojů energie za dodržení některých zásad stavební biologie (požadavek autorky).
Diploma project develops the intention to build up an ecological project based on renewable resources utilization of energy and materials recycling in Zábřeh. The study is engaged in possible area extension and tries to divide it into functional zones, when zone of main production remains the same (already elaborated project) and the zone of extension where there is settled production storages, alt.production hall extension. Third zone, so-called green zone, is developed in more detail. The green zone is a belt of plot separating the production area from second-class road nr.315, and also creates entrance gateway and lungz of the whole area. The green belt is conceived as a sojourn park with water elements(biotopes, lake, water basin), which is intersected by wooden footbridge, that connects object of multifunction pavilion and office building and ends at articifial island, or more precisely as a torso in the lake waters, symbolizing the science, which´s end is far away for human beings. The footbridge is also an axis between planned science-technological centres for the direct processing of waste materials. Administration building and pavilion are conceived as a „second nature“, purely human artifact, whih is also clearly expressed in „non-natural“ materials used. Their concept tries to saturate client´s requests and use the renewable resources of energy with observance of building biology principles (author´s request) at the same time.
Description
Citation
KRATOCHVÍLOVÁ, Š. Enviromentální vědeckotechnický park v Zábřehu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Ladislava Foretníková (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO