Sušení organických materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.
This master’s thesis deals with the general characteristics of drying processes, types of moisture and bonds in the material. The following describes the drying process and selected drying equipment. It also includes a chapter on proteins, their changes in the air with increasing temperature. This thesis also describes denaturation of proteins as well as activity of water and it‘s dependence on microbial reactions in food. The practical part is focused on experimental measurement of the drying curves of crushed larvae, their construction and subsequent evaluation. The last part is devoted to measuring the activity of water samples of crushed larvae of different moisture.
Description
Citation
FIALOVÁ, G. Sušení organických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-05-30
Defence
Diplomantka v přehledně a kvalitně zpracované prezentaci seznámila komisi s podstatnými výsledky své diplomové práce. Po zodpovězění dotazů oponenta následovala diskuze zaměřena na metodiku sušení. Lze uzavřít, že otázku oponenta i dotazy komise byly zodpovězeny věcně a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO