Mikroextrakce DNA z rostlinných tkání zeleniny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca bola zameraná na porovnanie dvoch mikroizolačných metód DNA s využitím magnetických častíc z potravín rastlinného pôvodu. Vzorky mali rôznorodé, komplexné matrice a boli v surovom (brokolica, list z jahodníka obecného) alebo technologicky opracovanom stave (jahodový džem). Prvá metóda využíva na manipuláciu magnetických častíc magnetický separátor a slúžila ako štandart pri porovnaní. Druhá metóda využíva paramagnetickú ihlu, ktorej výhodou by mala byť možnosť izolácie DNA vo vyššej kvalite bez výraznej kontaminácie polyfenolickými látkami či proteínmi. Vhodnosť metódy bola vyhodnotená štatistickým porovnaním výsledkov získaných obidvomi metódami. Kvalita DNA bola posúdená testovaním amplifikovatelnosti izolovanej DNA pomocou PCR. Amplifikované produkty boli vizualizované na agarózovom gély pomocou elektroforézy.
The aim of the thesis was the comparison of two DNA microextraction methods with the use of magnetic beads from food of plant origin. Samples had disparate and complex matrices and were either raw (broccoli) or processed (strawberry jam). The first method uses a magnetic separator for the manipulation of magnetic beads and was used as a standart for the comparison. The second method uses a paramagnetic needle, the advantage of which should be the possibility to isolate DNA of higher quality without a significant contamination by polyphenolic compounds or proteins. The former method was validated by statistic analysis of results obtained from both methods. DNA quality was judged by testing the amplificability of isolated DNA via PCR. The amplified products were visualised on an agarose gel with electrophoresis.
Description
Citation
CESNAK, F. Mikroextrakce DNA z rostlinných tkání zeleniny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-05-31
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Existují komerční sestavy s magnetickými částicemi? Jaká je jejich cena ve srovnání s kity bez těchto částic? Jaké jsou u použití magnetických částic výhody. Byl u použitého džemu obsažen pouze jeden druh ovoce? doc. Obruča: Uvádíte statistické rozdíly u použitých metod, kterou z metod byste zvolil? Jaká je časová náročnost použitých metod? doc. Diviš: U elektroforézy byl použit 1,2% gel, jedná se o standardní hodnotu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO