Možnosti využití výlisků z bezinek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením anthokyanových barviv ve výliscích bezu černého (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána obecná charakteristika rostliny, její chemické složení, botanická charakteristika a možnosti využití bezu černého v potravinářství a farmacii. Větší pozornost je věnována anthokyanům. Je přiblížena jejich charakteristika a faktory, které mají významný vliv na jejich stabilitu. Krátce jsou shrnuty pozitivní účinky barviv a jejich využití v potravinářském průmyslu. V experimentální části byla připravena bezová šťáva a extrakty z bezových výlisků. Jako extrakční činidla byly použity dvě různá rozpouštědla, směs vody a ethanolu v poměru 1:1 a směs vody a methanolu ve stejném poměru. K identifikaci a kvantifikaci barviv v připravených vzorcích byl vyvinut chromatografický separační systém (HPLC) s kolonou Kinetex EVO C18 a izokratickou elucí kombinované mobilní fáze vody acetonitrilu a kyseliny mravenčí. Analýza trvala jen 12 min. Metodou HPLC byla v bezové šťávě a v extraktech z bezových výlisků identifikována a kvantifikována dvě majoritní barviva, kyanidin-3-glukosid a kyanidin-3-sambubiosid. Největší množství anthokyanů bylo získáno při extrakci směsí methanol a voda (594,6 ± 0,42 mg.100g-1 ). Obsah anthokyanových barviv v bezových extraktech a šťávě byl také stanoven často používanou pH-diferenciální metodou. Obojí výsledky byly vzájemně porovnány. Metoda HPLC poskytovala velmi přesné výsledky oproti méně náročné pH-diferenciální metodě stanovení, která se ukázala vhodná pro orientační měření obsahu anthokyanů v reálných vzorcích.
This diploma thesis concerns the determination of anthocyanin pigments in the elderberry pomace (Sambucus nigra L). The theoretical part describes in general the plant specification, its chemical composition, botanical characteristics and the possibility of utilization of elderberry in food processing industry and in pharmacy. However, the main concern of this thesis are the anthocyanins. This part is closely focused on chemical structure and factors that have significant influence over their stability. There are briefly summarized the positive effects of these colourants and their use in the food industry. In the experimental part, the elderberry juice and the extracts from the rhizomes were prepared. Two different solvents, a 1: 1 water / ethanol mixture and a mixture of water and methanol in the same ratio were used as extractors. To identify and quantify the dyes in the prepared samples, a chromatographic separation system (HPLC) with a Kinetex EVO C18 column and isocratic elution of the combined mobile phases of water of acetonitrile and formic acid was developed. The analysis only took 12 minutes. Two major dyes cyanidin-3-glucoside and cyanidin-3-sambubioside were identified and quantified by HPLC. The largest amount of anthocyanins was obtained by extracting mixture methanol / water (594.6 ± 0.42 mg.100 g-1). The content of anthocyanin dyes in dry extracts and juice was also determined by the often-used pH-differential method. Both results were compared. The HPLC method provided very accurate results against the less demanding pH-differential assay method, which proved to be suitable for the indicative measurement of anthocyanin content in real samples.
Description
Citation
ONDRUŠOVÁ, P. Možnosti využití výlisků z bezinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Uvádíte mobilní fázi složenou ze složky A (acetonitril a voda) a složky B (acetonitril a voda), není jednoduší uvést finální složení mobilní fáze pouze jako poměr acetonitril/voda? doc. Diviš: V prezentaci uvádíte průtok 0,5 µl/min, opravdu byl tak malý? Používala jste různé složení mobilní fáze na začátku a na konci analýzy, byla kolona před dalším nástřikem promývána?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO