Produkce lipolytických enzymů kvasinkami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto diplomová práca je zameraná na riadenú produkciu lipolytických enzýmov, bioaktívnych látok a lipidov produkovaných karotenoidnými kvasinkami. Teoretická časť práce je zameraná na charakterizáciu lipáz, karotenoidov, lipidov, ich vlastnosti, možnosti produkcie a aplikácie. V experimentálnej časti boli enzýmy, karotenoidy a lipidy produkované pomocou kvasiniek Rhodotorula mucilaginosa, Cystofilobasidium macerans a Sporidiobolus salmonicolor submerznou kultiváciou na minerálnych médiách s rôznymi prídavkami: glukóza, glycerol, tuk, tuk s glukózou, tuk s polysorbátom 80, tuk s glycerolom, tuk s polyetylénglykolom, tuk s vyšším a nižším prídavkom kyseliny palmitovej, enzymatický hydrolyzát tuku, kyslý hydrolyzát a bázický hydrolyzát. Bola sledovaná aktivita extracelulárnej lipázy po 96 hodinovej kultivácii, koncentrácia -karoténu, celkových karotenoidov, ergosterolu a ubichinónu v bunkách pomocou HPLC, koncentrácia mastných kyselín a množstvo tuku pomocou GC. Produkcia sa líšila v závislosti na použitej kvasinke a použitom substráte. Karotenoidy boli najviac produkované kvasinkou Cystofilobasidium macerans, ergosterol kvasinkou Sporidiobolus salmonicolor. Ubichinón bol takmer ekvivalentne produkovaný u každej kvasinky. Lipázová aktivita bola najvyššia u kvasinky Sporidiobolus salmonicolor. Vybraná vzorka média s vysokou lipolytickou aktivitou bola ďalej separovaná a analyzovaná pomocou ultrafiltrácie a PAGE-SDS elektroforézy. Táto diplomová práca bola robená v rámci medzinárodného projektu ,,LipoFungi“.
This diploma thesis is focused on controlled production of lipolytic enzymes, bioactive substances and lipids by carotenogenic yeasts. Theoretical part deals with characterization of lipolytic enzymes, carotenoids, lipids and their properties, possibility of production and application. In experimental part the enzymes, carotenoids and lipids were produced by red yeasts Rhodotorula mucilaginosa, Cystofilobasidium macerans and Sporidiobolus salmonicolor by submerged cultivation in mineral medium with different additions: glucose, glycerol, fat, fat with glucose, fat with polysorbate 80, fat with glycerol, fat with polyethylene glycol, fat with higher and lower addition of palmitic acid, enzymatic fat hydrolysate, acidic hydrolysate a basic hydrolysate. The activity of extracellular lipase was monitored in medium after 96-hour cultivation. Concentration of -carotene, total carotenoids, ergosterol and ubiquinone was determined by HPLC, concentration of fatty acids and amount of fat by GC. Production had differed depending on used yeasts and substrate. As the best producer of carotenoids Cystofilobasidium macerans was found, ergosterol was highly produced by Sporidiobolus salmonicolor. The production of ubiquinone was almost equivalent in all yeasts and lipolytic activity was the highest in Sporidiobolus salmonicolor. The patricular medium sample with high lipolytic activity was further separated and analysed by ultrafiltration and PAGE-SDS electrophoresis. This diploma thesis was done within the international project ,,LipoFungi“.
Description
Citation
BRADÁČOVÁ, K. Produkce lipolytických enzymů kvasinkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse dr. Mikulíková: Uvádíte stanovení celkové množství tuků, jak bylo stanovení provedeno? doc. Obruča: Jak byl připraven substrát pro stanovení aktivity lipáz? Setkala jste se také s produkcí chaperonů? doc. Španová: Jaký byl pozorován rozdíl mezi stočenými a nestočenými buňkami?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO