Monitorovací a ochranný systém baterií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem zařízení pro ochranu a monitorování baterií (tzv. systém BMS). Na základě rešerše jsou stanoveny požadavky na tento systém a navržena jeho koncepce. Systém umožňuje nezávislé odpojení zátěže a nabíječky od baterie pomocí tranzistorů MOS-FET, měření napětí a pasivní balancování jednotlivých článků baterie. Pro zpracování měřených dat a řízení celého zařízení je použit mikroprocesor. Byla navržena schémata zapojení, obrazce plošných spojů a způsob řízení. Následně byl vyroben funkční vzorek zařízení, který byl oživen a otestován.
This work deals with design of battery management system. Requirements for battery management system and its conception is discussed in the first part of the work. System is able to disconnect load or charger from battery using MOS-FET transistors. It measures battery cell's voltages and is capable of passive balancing. Microcontroller is used for data processing and system control. Schematics, printed circuit board layout and control algorithm was designed. Prototype of the battery management system was then manufactured and tested.
Description
Citation
HLADÍK, J. Monitorovací a ochranný systém baterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
Student obhajoval svou diplomovou práci na téma: Monitorovací a ochranný systém baterií. V úvodu prezentace student přehledně seznámil komisi s účelem využití tohoto monitorovacího systému. Dále popsal jeho návrh a následnou praktickou realizaci. Na ukázku student komisi přinesl výsledná vytvořená funkční zařízení. Prezentace měla pěknou grafickou úroveň. Student vystupoval velmi sebejistě a byla zřejmá jeho velmi dobrá orientace v dané problematice. Otázky oponenta i v diskuzi byly zodpovězeny bez problémů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO