Analýza ztrát v železe malého asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je rozbor ztrát v železe malého asynchronního motoru. Analyzované hodnoty jsou získány z laboratorního měření, ze softwarové analýzy modelu a z 2D simulace metodou konečných prvků. Teoretická část diplomové práce se skládá ze dvou částí. Z rozboru vyšších prostorových harmonických přítomných v asynchronním motoru a z rozboru ztrát v železe motoru. Praktická část se skládá z laboratorního měření podle ČSN. Naměřené hodnoty slouží k výpočtům jednotlivých ztrát. Další část se skládá z tvorby modelu pro softwarovou analýzu (Maxwell RMxprt). Vytvořený model je převeden do prostředí pro 2D simulaci (Maxwell 2D), kde je upraven za účelem získání hodnot ze zkoumaných částí (zuby rotoru, statoru a klec rotoru). Výsledky simulaci při různých zatížení jsou z hlediska vyšších harmonických porovnány a analyzovány.
The aim of this master´s thesis is to analyze core losses of a small induction motor. Analyzed values are obtained from laboratory measurements, software analysis and 2D finite element method simulation. The theoretical part of this thesis consists of two parts. The analysis of the higher spatial harmonics presents in the induction motor and the analysis of core losses of the motor. Practical part consists of laboratory measurements according to ČSN. Measured values are used to calculate individual losses. The next part consists of creating a model for software analysis (Maxwell RMxprt). The generated model is converted into a 2D simulation environment (Maxwell 2D), where it is adapted to obtain values from the examined parts (rotor and stator teeth and rotor cage). Results of simulations at different loads are compared and analyzed from the point of view of higher harmonics.
Description
Citation
PLÍŠEK, O. Analýza ztrát v železe malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Miloš Pěnička (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student na úvod seznámil komisi se teoretickými a praktickými cíli diplomové práce. Uvedl postup měření asynchronního motoru. Dále popsal postup při tvorbě modelu, kde vypíchl nedostatky používaných simulačních programů a uvedl patřičná provedená opatření. Obhájil nastavené parametry simulace (velikost kroku apod.). V rámci analýzy simulací představil především průběhy a frekvenční spektra magnetických indukcí na zubech rotoru a statoru. Na otázky oponenta student odpovídal váhavě, avšak v konečném důsledku správně. V obecné diskuzi si student počínal podobně váhavě jako v otázkách od oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO