Tepelný výpočet asynchronního motoru pomocí tepelných sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tepelným výpočtem asynchronního motoru. Teoretická část se zabývá principy přenosu tepla, které jsou důležité pro tepelný výpočet. Další teoretická část popisuje analýzu asynchronního motoru a jeho ztráty. V praktické části jsou tyto ztráty spolu s elektromagnetickým obvodem vypočteny. Následně jsou vytvořeny dvě tepelné sítě, pomocí kterých je vypočteno oteplení jednotlivých částí stroje. Kvůli zajištění správnosti výsledku je vytvořen vázaný model dílčích výpočtů asynchronního stroje. Dalším krokem je porovnání vypočtených elektrických veličin a vypočtených teplot vůči změřeným hodnotám.
This thesis deals with thermal calculation of asynchronous motor. The theoretical part deals with principles of heat transfer, which are important for thermal calculation. Another theoretical part describes asynchronous motor analysis and its loss. In the practical part, these losses together with the electromagnetic circuit are calculated. Subsequently, two thermal networks are created to calculate the warming of individual machine parts. To ensure the correctness of the result, a bound model of partial calculations of the asynchronous machine is created. The next step is to compare the calculated electrical quantities and the calculated temperatures with respect to the measured values.
Description
Citation
ČÁP, M. Tepelný výpočet asynchronního motoru pomocí tepelných sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Chrobák (člen) Ing. Jan Knobloch, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-05
Defence
Student si omylem přinesl prezentaci k semestrálnímu projektu obhajovanému v zimním semestru, nikoli k diplomové práci. Komise se shodla, že bude vhodné odprezentovat alespoň tuto a komisi rozeslal alespoň vytištěné podklady které měl připravené pro vlastní přípravu. Některé rovnice byly psány na tabuli. Prezentace působila poněkud neprofesionálně. S ohledem na výše zmíněné komplikace však student nakonec prezentaci zvládl poměrně dobře. Jednotlivé dotazy oponenta i dotazy komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO