Pryžový tlumič torzních kmitů čtyřválcového vznětového motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce s názvem „Pryžový tlumič torzních kmitů čtyřválcového vznětového motoru“ se zabývá návrhem pryžového tlumiče pro zadaný motor. Je proveden konstrukční návrh klikové hřídele, dále provedena výpočtová kontrola klikové hřídele z hlediska torzních kmitů a vynuceného torzního kmitání. Z těchto provedených výpočtů lze navrhnout základní parametry a rozměry pryžového tlumiče torzních kmitů a následně provést jeho konstrukční návrh. S tlumičem torzních kmitů byly vypočteny torzní výchylky a vynucené vlastní kmitání. Na závěr je provedena výpočtová kontrola mechanického a tepelného namáhání tohoto tlumiče a vytvořen výrobní výkres klikové hřídele.
The diploma thesis ‚Rubber Torsional Vibration Damper Of a Four-Cylinder Diesel Engine‘ covers all the development phases related to a design of a rubber damper for a specified engine. The individual phases of it are discussed in details throughout the thesis. At first, the construction plan of a crankshaft is given. The computational checks for torsional vibrations and forced torsional vibration are performed then. With regards to it there might be derived the basic parameters and dimensions of a rubber torsional vibration damper. The knowledge of them enables to prepare the constructional plan of a rubber torsional vibration damper. By using this damper construction plan the torsional displacements (deviations) and forced vibrations are calculated. Finally, a mechanical and thermal stress test of this damper is performed and a crankshaft production drawing is produced.
Description
Citation
GALÁSEK, M. Pryžový tlumič torzních kmitů čtyřválcového vznětového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Študent zoznámil odbornú komisiu so svojou diplomovou prácou (zadanie, ciele, riešenie, výsledky a záver). Otázky oponenta boli: - Popíšte mechanické namáhanie pryžového tlmiča. - Tvar pryžového elementu. Ďalšie doplňujúce otázky k diplomovej práci boli: - Akým dominantným typom namáhania je zaťažovaní pryžový tlmič? - Čo počíta Holzerová metóda? - Na základe čoho boli stanovené konkrétne hodnoty parametrov navrhnutého pryžového tlmiča?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO