Laboratorní soustrojí s asynchronním a stejnosměrným motorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce řeší návrh a realizaci univerzálního laboratorního pracoviště určeného pro výuku v kurzech týkajících se elektrických pohonů. Pracoviště bude tvořeno soustrojím skládající se ze stejnosměrného motoru s permanentními magnety o výkonu 400W na napájecí napětí 24V a asynchronního motoru s výkonem 180W na 3x24V. Motory budou spojeny pomocí pružné hřídelové spojky. Na hřídeli asynchronního motoru bude umístěn resolver pro snímání otáček a polohy rotoru. Oba motory budou napájeny z tranzistorových měničů. Pracoviště bude navrženo s ohledem na maximální názornost a odolnost vůči poškození neodbornou manipulací.
The work addresses the design and implementation of a universal laboratory workstation designed to teach a course on electrical drives. Workplace will be formed sets consisting of DC motor with permanent magnet on a 400W power supply voltage of 24V and induction motor with 180W power on 3x24V. The engines are connected through a flexible shaft coupling. The asynchronous motor is located on the extended shaft resolver for scanning speed and rotor position. Both engines will be supplied from the transistor inverters. The workplace will be designed for maximum clearness and resistance to damage by improper handling.
Description
Citation
HUDÁK, O. Laboratorní soustrojí s asynchronním a stejnosměrným motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Langr (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Práce má dobrou úroveň. Oponent ji hodnotí velice kladně, avšak se vyjadřuje k některým formálním chybám a překlepům v práci. Celkově je práce i obhajoba na vysoké úrovni. Otázky oponenta byly s jistotou odpovězeny. Otázky v diskuzi byly rovněž odpovězeny bez větších problémů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO