Vliv různých anionů na fixaci Cu v alkalicky aktivované strusce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce se zabývá fixací mědi ve vysokopecní strusce aktivované sodným vodním sklem a tím, jaký vliv mají na imobilizaci různé anionty (síran, dusičnan, chlorid a oxid). To je ověřeno na základě vyluhovacích testů, podle ČSN EN – 12457-4. Koncentrace mědi ve výluzích byla stanovena pomocí optické emisní spektrometrie s buzením v plazmatu. Cílem práce je ověřit vliv přídavku (mědi) na výsledné mechanické vlastnosti materiálu a také specifikovat, jakým způsobem je těžký kov v matrici vázán, přičemž struktura byla zkoumána za použití rastrovací elektronové mikroskopie.
The work deals with the fixation of copper in alkali activated blast furnace slag and with the influence of anionts (sulphate, nitrate, chloride and oxide) to its immobilization. This is tested according to leaching tests ČSN EN – 12457 4. The concentration of copper in leachates was determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The aim of this work is to check the influence of addition (copper) to the resulting mechanical properties and also specify, how the heavy metal is bonded in the matrix. The structure was examined by scanning electron microscopy.
Description
Citation
BÖHM, P. Vliv různých anionů na fixaci Cu v alkalicky aktivované strusce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student seznámil komisi s podstatnými výsledky své práce. Byly uspokojivě zodpovězeny otázky oponenta. Prezentace byla přehledná a výstižná. V diskusi bylo kladeno několik otázek komisí, na které student reagoval. Otázky se týkaly zdrojů Cu a potencionální aplikace výsledků práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO