Elektrodynamické síly v elektrických přístrojích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou jevů vznikajících vlivem průchodu proudu v elektrických přístrojích se zaměřením na elektrodynamické síly. Tyto síly vznikají interakcí magnetických polí a jejich vliv se významně projeví u zkratů, jelikož rostou s druhou mocninou protékajícího proudu. Elektrodynamické síly jsou problematické zejména v kontaktním styku, kde působí odpudivou silou proti síle přítlačné. Návrh elektrického přístroje musí tyto síly zohledňovat, tedy přístroj na ně musí být patřičně dimenzovaný. Zvolený přístroj - odpojovač, je zakreslen do 3D programu SolidWorks a na jeho proudovodných částech jsou vypočítány elektrodynamické síly při průchodu zkratového proudu. Je vyhotovena celková bilance působících sil. Odpojovač byl podroben zkoušce výdržným proudem, tím byla otestována jeho konstrukce vůči elektrodynamickým silám.
The bachelor's thesis deals with phenomena caused by electrical current passing through electrical apparatuses current path. The main focus is on electrodynamic forces. These forces are created by the interaction of magnetic fields and significantly takes effect in case of short circuits because they rise with square of current. Electrodynamic forces are problematic especially in contacts, where it causes a repulsive force working against the contact force. A proposal of electrical apparatus must take into account these forces and must be sufficiently dimensioned. Selected apparatus - disconnector, is redrawn into 3D program SolidWorks. Electrodynamic forces on individual parts of current carrying path were calculated for short circuit current. Total balance of forces is created. The disconnector has been tested for a withstand current to verify an endurance against electrodynamic forces.
Description
Citation
DOBROVOLNÝ, J. Elektrodynamické síly v elektrických přístrojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Elektrodynamické síly v elektrických přístrojích. Student si vybral daný el. přístroj a překreslil jej v prostředí SolidWorks. Počítal elektrodynamické síly v jednotlivých částech proudovodné dráhy. Na přístroji byla provedena zkouška výdržným proudem a následně vyhodnocena. Dále jsou navrženy takové úpravy el. přístroje, aby jeho výroba byla v současné době ekonomičtější. Student se v problematice orientuje a pohotově odpovídá na otázky oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO