Využití odpadního tepla z rektifikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je pomocí technické a technologické analýzy současného stavu produkce odpadního tepla v předmětném procesu rektifikace sestavit model energetické a materiálové bilance aparátu. S pomocí těchto výsledků následně vyhodnotit energetický potenciál jednotlivých proudů a navrhnout technologii optimálních energetických úspor s využitím odpadního tepla. Důraz je přitom kladen na sestavení modelů předmětného procesu a jednotlivých navržených variant úspor. Výstupem práce je také zhodnocení potenciálu navržených úspor na základě výsledků výpočtu.
The purpose of the thesis is to draw up a model of the energy and material balance using technical and technological analysis of the current state of production of waste heat in the process of distillation. Using these results, subsequently evaluate the energy potential of individual streams and propose optimal energy savings using waste heat. Emphasis is placed on the modelling of the process and the various proposed savings options. The result is also an evaluation of the potential of the proposed savings based on the results of the calculation.
Description
Citation
FRANK, V. Využití odpadního tepla z rektifikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Karel Mařík, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - analýza předmětného procesu - měření - bilanční model - návrh energetických úspor - zhodnocení opatření 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: V diplomové práci používáte reflux, tento reflux je gravitační nebo provozován čerpadlem? Pokud je provozován čerpadlem, bude v systému regulační ventil. Co se stane v případě vypadnutí čerpadla? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. V diplomové práci používáte softwary pro simulaci procesů. Jako software jste použil a proč? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. Jaké typy tepelných výměníků se vyskytují v procesu, který jste řešil? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. Jaké typy vařáků jsou v systému použity vzhledem ke koloně? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO