Rozptylové studie pro logistické modely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá možnostmi využití metod matematického modelování šíření emisí ze stacionárních zdrojů jako potenciálního nástroje pro přípravu dat pro komplexní logistické úlohy. V tomto případě je jako stacionární zdroj uvažováno zařízení energetického využití odpadu. Práce je rozdělena na dvě stěžejní části, a to teoretickou a výpočtovou. Jako první je věnována pozornost emisním zdrojům a znečišťujícím látkám vznikajícím při procesu termického zpracování odpadů. Následně je uveden přehled legislativy spojené s problematikou znečištění ovzduší, jsou diskutovány rozptylové studie a kvalita ovzduší na území ČR. Závěrečná pasáž teoretické části se zabývá principy výpočtů rozptylu znečišťujících látek a disperzními modely. V úvodu výpočtové části práce je představen použitý software SYMOS'97, hlavní pozornost je pak věnována provedené sérii modelových výpočtů, při kterých byl vyšetřován vliv kapacity zdroje, rozptylových podmínek a terénu na výsledné hodnoty imisních koncentrací. Právě kapacita a zadaná větrná růžice se ukázaly jako parametry zásadně ovlivňující výsledek. Závěrečné zhodnocení ukázalo, že využitý disperzní model jeví dobrý potenciál pro jeho možné využití při řešení komplexních logistických úloh.
Presented diploma thesis deals with the application of dispersion modelling of emissions from stationary sources of pollution as a potential tool which can be used for data preparation in reverse logistic models. In this case, the stationary source is represented by a waste-to-energy plant. The thesis consists of two main parts -- theoretical and computational. Firstly, emission sources and pollutants originating in thermal waste treatment are discussed. In the second chapter, legislation linked to the problem of air pollution is listed and the topics of current air quality in the Czech Republic and dispersion studies are outlined. Closing section of the theoretical part provides information about the principals of dispersion calculations and classification of dispersion models is given. In the computational part, the used dispersion software SYMOS'97 is introduced and the series of conducted calculations is presented. The calculations investigated the influence of plant capacity, dispersion conditions and terrain on the results. The input data of plant capacity and wind rose were indicated as key parameters in the calculation. The final evaluation revealed a good potential of the used dispersion model as a support tool in reverse logistic models.
Description
Citation
DVOŘÁČEK, J. Rozptylové studie pro logistické modely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Martin Piskovský, Ph.D. (člen) Ing. Karel Mařík, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
1. Student prezentoval svou diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - Motivace a cíle práce - Teoretické pozadí - SYMOS‘97 - Modelované ZEVO - Metodika výpočtu - Dílčí závěry - Zhodnocení použitelnosti - Závěr 2. Oponent přečetl posudek a dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: V práci jste zmiňoval význam směrová růžice. Co to je? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. V práci jste počítal novou lokalitu pro ZEVO. Kam přesně v ČR jste ji umístil a proč? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. V práci jste zmiňoval, že je obtížné prosadit umístění nové spalovny kvůli obecnému mínění veřejnosti. Jakými mechanismy tedy lze změnit smýšlení lidí? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO