Výpočet rozložení elektromagnetického pole v okolí podzemního kabelového vedení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zaobírá vlivem rozložení elektromagnetického pole v okolí vodiče na způsobu uložení vedení. V práci je popsána struktura kabelů a jejich písmenné označení. Detailněji je ukázáno uložení kabelů do země a jsou uvedeny různé způsoby ochrany vedení před mechanickým poškozením. Stručně jsou popsány funkce lokátoru podzemních tras na principu elektromagnetického pole. V praktické části jsou v softwaru Ansys Maxwell sestaveny modely simulující uložení vedení v zemi. Výstupem práce je porovnání výsledků vytvořených simulací.
The thesis deals with the distribution of the electromagnetic field around the conductor in the way of laying the conductors. The paper describes the structure of the cables and their lettering. More detailed is described the underground cable and various ways of protecting the conductor against mechanical damage are shown. The functions of the locator of underground lines on the electromagnetic field principle are briefly described . In the practical part, in simulation software Ansys Maxwell has been designed models to simulate the layout of the underground line. The output of the thesis is the comparison of the results created by the simulations.
Description
Citation
GROMOTOVIČ, I. Výpočet rozložení elektromagnetického pole v okolí podzemního kabelového vedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prezentoval práci na téma Výpočet rozložení elektromagnetického pole v okolí podzemního kabelového vedení a odpověděl na otázky oponenta. Doplňující otázky ohledně Maxwellových rovnic položil doc. Drápela, které jsou v práci zmíněny, ale v práci se s nimi nepracuje. Na tyto otázky student nedokázal samostatně odpovědět. Dále poukázal na nedostatečnou úroveň prezentace dosažených výsledků práce. Otázky ohledně útlumu elektromagnetického pole kabelového vedení v různých prostředích a hloubkách položil Ing. Topolánek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO