Návrh a vývoj elektrostatického odlučovače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem elektrostatického odlučovače a seznámení s problematikou odlučování na těchto odlučovačích. Cílem této práce je sestrojení funkčního modelu elektrostatického odlučovače. Bude popsán princip fungování a konstrukční řešení. Dále je zpracován návrh odlučovače, který se následně realizoval a experimentálně ověřoval ve výzkumné infrastruktuře CVVOZE Power Laboratories. V první části se práce věnuje popisu legislativy ochrany ovzduší, nejčastějšímu vstupnímu materiálu odlučovačů a popisů základních druhů odlučovačů. Dále je podrobněji rozebrán elektrický odlučovač, jeho oblast použití, konstrukce a jednotlivé konstrukční celky, i nežádoucí provozní stav odlučovače. V druhé části jsou uvedeny rovnice a výpočty pro návrh odlučovače. V další části je popisován sestrojený odlučovač a jeho laboratorní zkoušky. Odlučovač byl podroben základním napěťovým testům z pohledu svého provozního napětí. Jeho funkčnost vyhověla realizovaným experimentům do 30 kV. Na základě této práce a výroby zařízení lze v budoucnu testovat vlastnosti spalin i ostatních plynů.
This bachelor thesis deals with the design of an electrostatic precipitator and familiarization with the problems of separation on these separators. The aim of this work is to construct a functional model of an electrostatic precipitator. The principle of operation and design will be described. In addition, the design of a separator is elaborated, which was subsequently realized and experimentally verified in the CVVOZE Power Laboratories Research Infrastructure. The first part deals with the description of the legislation on air protection, the most frequent input material of separators and descriptions of the basic types of separators. In addition, the electric separator, its area of use, construction and individual components, as well as the undesirable operating state of the separator, are further elaborated. In the second part are presented the equations and calculations for the design of the separator. In the next part, the separator designer and his laboratory tests are described. The separator was subjected to basic voltage tests from the viewpoint of its operating voltage. Its functionality fits the realized experiments up to 30 kV. On the basis of this work and the production of the equipment, it is possible in the future to test the properties of flue gases and other gases.
Description
Citation
KVASNIČKA, K. Návrh a vývoj elektrostatického odlučovače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student seznámil v prezentaci komisi s výsledky své bakalářské práce na téma Návrh a vývoj elektrostatického odlučovače. Vedoucí práce doktor Ptáček seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta. Vedoucí hodnotil práci stupněm A. Oponent hodnotil práci také stupněm A. Student dále odpověděl na otázku k obhajobě. V diskuzi se Ing. Kohout zeptal ohledně inovací tohoto zařízení. Dále Ing. Kohout položil otázky ohledně elektrod. Student na otázky odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO