Procesy přípravy práškových materiálů na bázi Mg a Ca

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu Mg-Ca materiálu z hořčíkového prášku a vápníkových částic lisováním za tepla. Materiály byly hodnoceny z hlediska mikrostruktury a fyzikálně mechanických vlastností. Dále byl sledován vliv teploty lisování a vliv obsahu vápníku na vlastnosti materiálu. Výsledky této práce slouží k optimalizaci těchto parametrů.
Bachelor thesis is focused on preparation of Mg-Ca material prepared from magnesium powder and calcium particles by hot pressing. Materials were characterized by microstructure and physically-mechanical properties. The influence of pressing temperature and the influence of calcium content was evaluated from final material properties. Obtained results serve to optimize these parametres.
Description
Citation
JAKŮBEK, Z. Procesy přípravy práškových materiálů na bázi Mg a Ca [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce v přehledné a výstižné podobě. Oponent přítomen nebyl, ale jeho otázky byly uspokojivě diskutovány. Otázky a připomínky v diskusi: Jaká je distribuce Ca ve slitině. Jaké je rozložení napětí v materiálu při isostatickém lisování? Jak se projevuje Kirkendallův proces na tvorbě párů? Otázky byly uspokojivě diskutovány.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO