Bezpečnost operačních systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá bezpečností operačních systémů, na kterou je kladen stále větší důraz. Nejprve je věnována pozornost na základní zásady bezpečnosti operačních systémů. Dále jsou čtenáři přiblíženy jednotlivé prvky, které napomáhají tvořit komunikaci na internetu bezpečnou. V třetí kapitole jsou rozebrány z pohledu bezpečnosti nejpoužívanější operační systémy a popsány jejich nejběžnější zranitelnosti. Další kapitola se věnuje jednotlivým scénářům, ve kterých je definováno, jak vhodně nastavit jednotlivé prvky systému, tak aby byl operační systém bezpečný a také jsou použity aplikace, které slouží ke zvýšení bezpečnosti systému. Bezpečnostní scénáře jsou vytvořeny pro osobní počítat, server a webový server. V páté kapitole jsou jednotlivé scénáře aplikovány na stroje, které jsou virtualizovány. K otestování zvoleného zabezpečení byly jednotlivé stroje vystaveny penetračnímu testování. Poté je rozebráno, jak jednotlivé prvky systémů reagovaly a zaznamenaly probíhající penetrační testování. Posléze je provedeno vyhodnocení zvoleného zabezpečení a je doporučen další postup. Tato bakalářská práce si klade za cíl seznámit čtenáře s problematikou bezpečnosti operačních systémů a důležitostí implementace bezpečnostních opatření.
This bachelor thesis is focused on security of operating systems, which is more and more important. At first, basics of security of operating systems will be covered, followed by describing elements, which help secure communication on internet. In the third chapter, there are discussed the most using operating systems in terms of security and mentioned their most common weaknesses. Following chapter talks about scenarios in which is defined how to properly set each part of the system, so it is secure; also, security applications that make operating system more secure are mentioned. In fifth chapter are above mentioned scenarios applied to virtual machines. To test chosen security settings were individual machines exposed to penetration test. Afterwards, the chosen security settings are evaluated and further steps are recommended. The goal of this thesis is to apprise with problems of security of operating systems and the importance of implementation of security measures.
Description
Citation
KUCHAŘ, K. Bezpečnost operačních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Frolka (člen) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Popište některý z reálných útoku na OS. - student objasnil otázku. Zmínil jste, že jste pracoval s nejběžnějšími OS. Uvažoval jste i některý ze systémů, který není zaměřený na desktopové systémy? - student objasnil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO