Hnací mechanismus Stirlingova motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na konstrukční návrh poháněcího mechanismu Stirlingova motoru. Pro návrh byla zvolena modifikace těchto motorů s rombickým mechanismem. Následně je sestaven matematický model kinematiky, dynamiky a termomechaniky, z kterých bylo vycházeno pro provedení pevnostní kontroly a vytvoření výkresové dokumentace mechanismu.
This diploma thesis is focused on the design of the driving mechanism of Stirling engine, where was chosen modification of these engines with rhombic drive. Subsequently is constructed kinematical, dynamical and thermomechanical mathematical model. Finally, is going from these models for execution strength control and drawing documentation.
Description
Citation
VALČÍK, M. Hnací mechanismus Stirlingova motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen) Ing. Marek Bačovský (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student přednesl obhajobu své práce a následně odpověděl na otázky oponenta práce Ing. Ondřeje Klossa: Jakým způsobem bude těsněný pracovní válec vůči klikové skříni? Jedná se minimálně o dvojici pracovní píst - válec a plná pístnice přemísťovacího pístu - dutá pístnice pracovního pístu. Jakým způsobem bude zajištěna přísná souosost pístnic? I jen malá nepřesnost v rovnoběžnosti ramen spojujících ojnice klikových mechanismů (vyobrazení na str. 44), vyvolaná výrobními a montážními nepřesnostmi, způsobí velké křížení pístnic a tím velké třecí ztráty. Přemísťovací píst je zhotoven z jednoho kusu obrobením odlitku (je tak nakreslen na sestavě). Jak se provléknete jeho rameno dutou pístnicí pracovního pístu? Poté byly studentovi položeny tyto otázky: Jaké procento přivedené energie je Stirlingův motor schopen využít? Jak je motor mazaný? Jak je řešeno seřízení doteku pístů? Z čeho se vycházelo při návrhu tvaru přemisťovacího pístu? Jaké jsou největší nevýhody Stirlingova motoru? Vyjmenujte také výhody tohoto motoru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO