Látky pro modifikaci tření v kontaktu kola a kolejnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Aplikací látek pro modifikaci tření lze redukovat problémové aspekty kontaktu kola a kolejnice. Podstatou této bakalářské práce je zpracovat přehled látek pro modifikaci tření aplikujících se mezi běhoun kola a temeno hlavy kolejnice, se zaměřením na ty látky, které se aplikují za účelem snížení nadměrného opotřebení a hlukové emise. V práci se čtenář nejdříve seznámí se základními pojmy kontaktu kola a kolejnice, podstatou řízení adheze a rozdělením látek pro modifikaci tření. Práce se dále věnuje pouze látkám poskytujícím střední hodnotu tření. Těmito látkami jsou TOR modifikátory, TOR maziva a TOR tuhé kompozice. Práce popisuje jejich složení, způsoby aplikace, očekávané přínosy a také mapuje komerčně dostupné produkty na trhu. Výstupem bakalářské práce je zpracování přehledu těchto látek a jejich porovnání na základě teoretických předpokladů, výsledků testů i zkušeností z praxe. Práce také čtenářovi umožní lepší orientaci mezi komerčně dostupnými produkty na trhu, které mohou být špatně označovány samotnými výrobci.
Problematic aspects of wheel-rail contact can be reduced by application of substances for friction modification. The essence of this bachelor’s thesis is compile overview of substances for friction modification applied on Top of Rail with focus on that one, which are applied to decrease excessive wear and noise. In this thesis, the reader will be firstly introduced to the fundamentals of wheel-rail contact, essence of friction management and partition of substances for friction modification. Next part of the thesis is focused only on substances providing intermediate level of friction. These substances are TOR friction modifiers, TOR lubricants and TOR solid compositions. Thesis describes their composition, ways of application, expected benefits and map commercial products available on the market. The output of the bachelor’s thesis is overview of these substances and their comparison based on theoretical assumptions, test´s results and practice experience. The thesis will allow reader to have better market orientation between available products, which could be wrong tagged by their own producers.
Description
Citation
PLÁNĚK, M. Látky pro modifikaci tření v kontaktu kola a kolejnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Otázka oponent 1: Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody všech tří typů modifikátorů (TOR-MT, TOR tuhé kompozice, TOR maziva), které by případnému zájemci měli pomoct při výběru vhodného produktu? - odpověděl Otázka oponent 2: Na konci kapitoly 3.6 TOR maziva - benefity se autor zmiňuje o negativním vlivu maziva na růst únavových trhlin. Jak tento proces růstu trhliny probíhá? - odpověděl Otázka Klapka Proč používat TOR tuhé kompozice, kdy se používají? -neodpověděl Otázka Svoboda Proč se ještě modifikátor třerní nepoužívá (subjektivní názor)? - odpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO