Využití aditivní technologie pro návrh výroby žárupevných součástí turbodmychadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá možným využitím aditivní technologie v žárupevných aplikacích. Rychlý pokrok aditivní technologie v posledních letech s sebou přinesl mimo jiné i dokonalejší materiály, jejichž příkladem jsou i niklové superslitiny, otevírající nové příležitosti využití aditivní technologie. První část práce je zaměřena na problematiku zpracování niklových superslitin, konkrétně na technologii přesného lití a aditivní technologie umožňující zpracování kovového materiálu. Tyto teoretické poznatky jsou dále uplatněny v praktické části, která se zabývá analýzou mechanických vlastností a textury povrchu následovanou komplexním rozborem materiálu zpracovaného technologií DMLS. Součástí práce je i rozbor lomových ploch na transmisním a elektronovém mikroskopu. Na základě získaných poznatků je závěrem provedena úvaha nad možným využitím metody DMLS v budoucích žárupevných aplikacích.
The thesis deals with possible use of additive technology in heat-resistant aplications. The rapid improvement of additive technology in recent years has brought more advanced materials such as nickel based superalloys, opening new oportunities for the use of this additive technology. First part of the thesis is dedicated to nickel based superalloys processing, precision casting and metal additive manufacturing. Other part analysed the results of mechanical properties and textures of the surface followed by a comprehensive assessment of DMLS technology. Part of the thesis is also the analysis of fracture surfaces on transmission and electron microscopy. Based on acquired nowledge, the conclusion is made about the possible use of DMLS in the future of heat-resistant applications.
Description
Citation
ROBL, J. Využití aditivní technologie pro návrh výroby žárupevných součástí turbodmychadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Proč není 3D tisk možný i pro ostatní materiály z řady Ni-superslitin? 2. Čím si vysvětlujete rozdíl mechanických vlastností u 3D tisku a odlitku? 3. Domníváte se, že technologie 3D tisku nahradí stávající technologii výroby odlitků v horizontu 3-5ti let? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak jsou obráběné lopatky turbinových koleček? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO