Využití extraktů z vybraných řas v kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá přípravou extraktů z vybraných druhů řas a sinic, jejich charakterizací, testováním cytotoxicity a neposledně využitím v kosmetických výrobcích. V teoretické části byla vypracována rešerše, která se zaměřuje na celkové taxonomické zařazení a charakteristiku řas a sinic se základními informacemi o použitých organismech. Byly zde popsány nejvýznamnější faktory ovlivňující kultivaci řas a tvorbu biomasy. Dále byly popsány účinné látky nacházející se v řasách a sinicích, které by mohly být využity v kosmetických výrobcích s důrazem na ochranné látky proti UV záření. Byly zde popsány použité metody přípravy extraktů a enkapsulace účinných látek do liposomů, stanovení antioxidační aktivity, charakterizace částic a test cytotoxicity. V praktické části práce byly chlotofyl a a celkové karotenoidy (-karoten) stanoveny spektrofotometricky z řasových extraktů a u těchto extraktů byla taktéž proměřena antioxidační aktivita. Po dobu tří týdnů byla sledována stabilita těchto extraktů při laboratorní teplotě. Byly vytvořeny liposomy s ethanolovými extrakty pomocí sonifikace a dále u nich byla zjištěna enkapsulační účinnost. Metodou DLS byla stanovena polydispersita, velikost připravených liposomů i velikost liposomů aplikovaných na lidské keratinocyty. Pomocí zeta potenciálu byla zjištěna jejich koloidní stabilita. Testy cytotoxicity byly provedeny pomocí MTT testu. Připravené extrakty, částice a lyofilizovaná biomasa z řas a sinic byli dále využity jako aktivní složky při formulaci kosmetických produktů typu o/v. Tyto krémy byly testovány na lidské kůži.
This thesis is focused on a preparation of extracts from selected species of algal and cyanobacterial strains, their characterization, a cytotoxicity testing and a use in cosmetic products. The theoretical part contains the review of a taxonomic classification and parameters of algae and cyanobacteria and basic information about used organisms. There is a description of the most significant factors influencing the algae cultivation and production of biomass. Further, active substances of algae and cyanobacteria, which could be used in cosmetic products as UV protective substances, were described. An overview of extraction techniques, encapsulation of active substance into liposomes and particles characterization, antioxidant activity analysis, and cytotoxicity tests is given too. In experimental part, antioxidant activity of algal extracts and chlorophyll a and carotenoid content were determined spectrophotometrically. The long-term stability of extracts was monitored for three weeks. Liposomes were prepared by sonification and encapsulation activity was analysed. The Dynamic Light Scattering method (DLS) was used for analysis of polydispersity and size of liposomes. Colloid stability of particles was determined by zeta potential. Cytotoxicity tests were performed using MTT assay. The prepared extracts, particles and lyophilized biomass of algal and cyanobacterial strain were further used as active substances in the formulation of cosmetic products (type o/w). These creams were tested on human skin.
Description
Citation
PLÁŠKOVÁ, A. Využití extraktů z vybraných řas v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Dzik: Prosím o vysvětlení postupu při kalibraci antioxidačního účinku. Jak byly počítány chyby? Proč je směrnice spočítána na jednu platnou číslici? Veselý: Prosím o vysvětlení příčin zeslabení procházejícího světla při spektrofotometrickém stanovení biomasy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO