Tlakové a rychlostní pulsace kapaliny v tenké válcové oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této diplomové práce je dynamická analýza jevů probíhajících v tenké válcové oblasti, tj. ve spáře, kterou proudí kapalina o daných parametrech. Skrze zavedená zjednodušení se dostává k problematice vlastního a vynuceného kmitání a to jak pro podélné kmitání v trubici, tak pro oblast vyrovnávacího pístu. Popisovaná metoda uplatňuje k rozboru separaci proměnných u tlakové funkce. Rychlostní funkce je odvozena na základě již známého rozložení tlakového pole pomocí rovnice silové rovnováhy (Navier-Stokes).
The subject of this diploma thesis is a dynamic analysis of phenomena occurring in the thin cylindrical region, ie in a gab, which flows liquid by the given parameters. Through the simplifications introduced, it comes to the problem of structural and forced vibration for both the horizontal pulsation in a tube and the area of a compensating piston. The described method uses the separation of variables for pressure function. The speed function is derived from the already known pressure field distribution using the Navier-Stokes equation.
Description
Citation
OBORNÁ, E. Tlakové a rychlostní pulsace kapaliny v tenké válcové oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Studentka ve své prezentaci komisi seznámila s diplomovou prací na téma Tlakové a rychlostní pulsace kapaliny v tenké válcové oblasti. Zmínila vynucené podélné kmity v kapalině a kmitání kapaliny v tenké válcové oblasti. Pro tento útvar definovala tlakové a rychlostní funkce. Zabývala se rovněž běžící vlnou. Na dotaz oponenta objasnila obecnost řešení v porovnání s partikulárním řešením v jedné ze zíkladních rovnic své diplomové práce. Komisí byla dotazována na velikost periody budící a tlakové funkce vzhledem k optimálnímu zobrazení daného jevu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO