Návrh systému vertikálního otevírání dveří elektromobilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je výběr vhodného mechanismu automatického otevírání dveří pro elektromobil kategorie EU L7e. Pomocí analýzy dostupných řešení na trhu jsou k bližšímu zkoumání zvoleny tři koncepty. Klíčové prvky nejvhodnějšího mechanismu jsou navrženy s ohledem na silové působení včetně volby vhodného typu aktuátoru. V závěru práce je sestava zhodnocena s ohledem na předem zadané uživatelské požadavky.
The main aim of this diploma thesis is to select the most appropriate automatic door mechanism for an electric vehicle of category EU L7e. With the aid of the market analysis three concepts were selected for detail observation. Crucial parts of the most appropriate system assembly were designed with respect to load conditions. At the end of the thesis there is an assessment of the proposed assembly according to user requirements.
Description
Citation
KOLEČÁŘ, T. Návrh systému vertikálního otevírání dveří elektromobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen) Ing. Marek Bačovský (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student přednesl obhajobu své práce a následně odpověděl na otázky oponenta práce Ing. Michala Janouška, Ph.D.: V jakém stavu se aktuálně nachází vývoj celého vozidla? Lze očekávat změnu parametrů, díky kterým by bylo nutno konstrukční návrh upravit? Některé díly mechanismu nejsou navrhovány s ohledem na únavu a životnost s odkazem na provedení zkoušek. Jaké zkoušky student navrhuje provést? Poté byly studentovi položeny tyto otázky: Počítá se s možností nouzového mechanického otevření dveří? Jak je zahrnuto v návrhu parkování v nízkých prostorech? Jak je řešeno vnější otevírání dveří vzhledem k bezpečnosti v případě nehody? Jak ovlivní navržená varianta tuhost celé karoserie. Jak ovlivňuje torzní tuhost karoserie jízdní vlastnosti? Jaké jsou ergonomické parametry prototypu? Zhodnoťte aerodynamické vlastnosti prototypu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO