Vzájemná interakce magnetického pole a kavitujícího proudění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je složena z rešeršní a experimentální části. V rešeršní části je podrobně řešeno vzájemné ovlivnění mezi magnetickým polem a vodou a mezi magnetickým polem a kavitací. Jelikož jsou názory na ovlivnění často protichůdné, tak nelze dost dobře odhadnout reálný vliv magnetického pole na vodu či kavitaci.\\ Experimentální část se skládá ze tří pokusů s permanentními magnety. Měřeno bylo napětí mezi magnety pomocí elektromagnetické sondy. Ze všech pokusů plyne, že magnetické pole na kavitaci může mít vliv, jelikož po přechodu z bezkavitačního do kavitačního proudění došlo ke změně měřených hodnot. Změny však nebyly natolik zásadní, aby bylo možné doporučit využití tohoto jevu v praxi například pro zabíjení sinic, či výrobě nanoprášků.
Presented work consists of research and experimental part. Main focus of the research part is on mutual interaction between magnetic field and water and between magnetic field and cavitating flow. Prediction of the result is almost impossible, because the opinions on the effects differ, sometimes even go against each other. Experimental part consisted of three trials with permanent magnets. Electromagnetic probe was employed for measuring of the voltage. It appears, that magnetic field affects the cavitation, because in all of the trials the measured voltage changed after the switch from non-cavitating to cavitating flow. The change of the voltage was not great enough, thus application of this phenomenon in practice cannot be recommended.
Description
Citation
HARAZIN, P. Vzájemná interakce magnetického pole a kavitujícího proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Jan Nevěřil (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Diplomant představil diplomovou práci na téma Vzájemná interakce magnetického pole a kavitujícího proudění. Popsal uskutečněný experiment a dospěl k závěru o útlumu kavitace prostřednictvím magnetického pole. Výsledky zpracoval pro tři různá měření a dvě různé kavitační trysky. Autor práce zodpověděl dotaz na orientaci síly, která bude působit na elektrický náboj pohybující se v magnetickém poli. Následně se vyhádřil k opotřebení magnetů. Komisí byl dotazován na efektivitu zkoumaného jevu. Následně se vyjádřil k možnostem zjednodušení experimentu s ohledem na jeho náročnost. Popsal takto zjednodušený experimentální stand.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO