Příprava konstruktů pro izolaci proteinů a jejich testování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce je zaměřená na popis produkce rekombinantních proteinu. Pro studium dané problematiky byl zvolen protein p53, který je jedním z hlavních nádorových supresorových proteinu. Protein p53 je zodpovědný za regulaci mnoha genů, které mohou kontrolovat buněčný cyklus a replikaci DNA, a je nejčastěji mutovaným genem u nádorových onemocněni člověka. Pro danou prací byly zvolený různé varianty bodových mutaci proteinů p53, které mohou ovlivnit jeho vazebné vlastnosti a funkce. Znalosti mechanizmu působení mutovaných p53 proteinů v buňce je důležité pro efektivní léčbu rakoviny. V teoretické části jsou popsaný vlastnosti proteinu a jednotlivé expresní systémy, metody Gateway klonováni, a metody použité při purifikaci a izolaci proteinů (afinitní chromatografie, SDS-PAGE analýza a Western blot analýza). V experimentální časti jsou popsané postupy přípravy expresních vektoru pomoci Gateway technologie, transformace do buněk a izolace plazmidové DNA. Klonováním byly připraveny tři expresních klony a po jejich transformace do kompetentních buněk byla provedena izolace DNA.
This study is focused on describing of recombinant protein production. Protein p53 was chosen, as one of the most important tumor suppressor proteins, for studying this issue. The p53 protein is responsible for the gene regulation, control of cell cycle and DNA replication. P53 is the most mutated gene in human cancer. Several point mutations of p53 protein was chosen for work with. The theoretical part describes main properties of protein, expression systems, Gateway cloning system and methods of protein purification. In the experimental part are described the procedures of preparing of the expression vectors by Gateway technology, cell transformation and DNA plasmid isolation. Using cloning technology were prepared three expression clones, they were transformed into competent cells and after was done DNA isolation.
Description
Citation
OSADCHUK, O. Příprava konstruktů pro izolaci proteinů a jejich testování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Můžete popsat proces sekvenování? Předpokládáte, že budete pomocí vašich konstruktů produkovat změněný protein p53 k čemu bude sloužit, jaké informace získáte? doc. Diviš: Na obrázku z kultivace na Petriho misce uvádíte značky, můžete vysvětlit co znamenají? dr. Mikulíková: Udáváte velmi přesné dávkování, jaký byl požit dávkovač?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO