Ovládání PC pomocí očí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná diplomová práce se zabývá vyhodnocením pozice duhovky vzhledem k očnímu okolí pro využití k ovládání počítače. Vytvořená aplikace pracuje v reálném čase, přičemž snímky jsou pořizovány pomocí běžné webové kamery připojitelné k počítači. V úvodu jsou představeny základní úpravy obrazu, které se používají v počítačovém vidění. Dále jsou popsány teoretické možnosti metod pro vyhledání obličeje, očí a detekce duhovky. Zmíněny jsou ty, které lze využít pro ovládání počítače. Detekce a následná separace obličeje je založená na vyhledávání barvy kůže v barevném prostoru YCbCr. Pozice očí je poté ve vyhledaném obličeji detekována pomocí Haarových příznaků. Z oblasti očí se na základě horizontální projekce získává nejtmavší místo oka, z něhož je spuštěno semínko. Z oblasti, kterou semínková metoda (záplavové vyplňování) vyplní jako duhovku, se pak pomocí získaných souřadnic x-ové a y-ové osy vyhodnocuje pohyb kurzoru.
The presented master thesis deals with the evaluation of the position of the iris compared with surroundings of the eye. This technique is supposed to be use for computer control. The created software works in real-time mode, the pictures are taken with an ordinary webcam. The first part of the work presents basic algorithms used in computer vision for edit of images. The following part is focused on abilities of methods to find the face, eyes and to detect the iris. The detection and the subsequent separation of the face is based on the recognition of skin colour in the YCbCr color space. The position of eye is then searched in the face by Haar-like features. The darkest part of the eye is found by horizontal projection from surroundings and the seed point is started from this place. From the area which is filled by the seed method (Flood Fill) and which shows the iris, the cursor movement is controlled by obtained x and y position.
Description
Citation
NEUWIRTH, T. Ovládání PC pomocí očí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Stanislav Ďaďo, DrSc. (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Marie Havlíková, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO