Výroba subkomponentu podvozkového kulového kloubu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem technologického postupu pro výrobu rotačně symetrické součásti, která je součástí tělesa podvozkového kulového kloubu osobního automobilu. Práce je vypracována na základě zadání a ve spolupráci s firmou THK RHYTHM Automotive Czech a.s. Na základě literární studie byl navržen a zpracován technologický postup sestávající se z 10 operací. Pro prototypovou výrobu součásti byl zvolen hydraulický čtyřsloupový lis SHPFS 250, se jmenovitou silou 2500 kN a vypracována cenová nabídka. Pro každou z deseti operací byl navržen prototypový nástroj a připraveny výkresy sestavení. V rámci snížení nákladů byl navržen jediný univerzální vodící stojánek, který umožnuje upnutí všech nástrojů. Celkové náklady na pořízení hydraulického lisu a nástrojů pro výrobu prototypů byly stanoveny na 2 672 950 Kč.
The thesis deals with the design of a technological process for the production a rotationally symmetrical component, which is part of the body for the chassis ball joint of a passenger car. Thesis was developed on request and in cooperation with THK RHYTHM Automotive Czech a.s. On the basis of a literary study, a technological process consisting of 10 operations was designed and elaborated. For the prototype production of the component, a four-column hydraulic press SHPFS 250, with a nominal force 2500 kN, was selected and price offer were prepared. For each of ten operations a prototype tool was designed and prepared assembly drawings. To reduce costs, a single die set was designed to allow all tools to be clamped. The total cost of acquisition of the prototype hydraulic press and tools was set at CZK 2,672,950.
Description
Citation
LIŠKÁŘ, L. Výroba subkomponentu podvozkového kulového kloubu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Mgr. Hana Šebestová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Vysvětlete v práci použitý pojem "cenový rozklad nástrojů". 2. Jaký je zdvih jednotlivých nástrojů? 3. Jaký je výrobce použitého lisu? 4. Oěřoval jste, zda nebude problém s přílišným zpevněním materiálu během tvářecích operacích a že tudíž nebude třeba zařadit mezioperační žíhání? 5. Jakou metodou jste zjišťoval chemické složení materiálu? 6. Uvažujete s dodatečným tepelným zpracováním daného dílce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO