Analýza lomového porušení nástrojových ocelí a studium jeho eliminace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je popsat příčiny a mechanismy degradačních procesů, které působí na povrch nástrojů vyrobených z nástrojové oceli, a navrhnout a ověřit praktické řešení, jež by vedlo k vyšší odolnosti nástrojů vůči těmto procesům. Kapitoly v teoretické části pojednávají o lomovém chování materiálu a možnostech jeho eliminace, experimentální část zahrnuje testování vlivu povlakování na trvanlivost nástrojů určených k tváření za tepla.
The aim of this diploma thesis is to describe the causes and mechanisms of degradation processes that affect the surface of tools made of tool steel and to design and verify a practical solution that would lead to higher resistance of tools to these processes. Chapters in the theoretical part deal with fracture behavior of the material and the possibilities of its elimination, the experimental part includes testing of the effect of coating on the durability of hot forming tools.
Description
Citation
TOMEŠEK, V. Analýza lomového porušení nástrojových ocelí a studium jeho eliminace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. O jaké poškození se v případě určitých povlaků jedná? 2. Jakou teplotu řádově snaží základní matrice nástroje – nástrojová ocel? 3. Jaký je rozdíl v obou geometriích nástroje? 4. Kolikrát je nástroj možné přepovlakovat? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO