Vývoj a optimalizace metody pro extrakci kyseliny ferulové z pšeničných otrub

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá využitím pšeničných otrub jako suroviny pro extrakci kyseliny ferulové. Pšeničné otruby jsou vedlejším produktem při velkoobjemovém zpracovávání obilovin, pšenice, na mouku v mlynárenském průmyslu. Tento produkt o velmi nízké ceně je tradičně používán ke krmným účelům hospodářských zvířat. Jeho každoročně vyprodukované velké množství, avšak nižší spotřeba jako krmiva, je iniciativou pro další potenciální využití. Prostudováním složení otrub bylo zjištěno mimo jiné značné zastoupení fenolických kyselin, z nichž největší podíl tvoří kyselina ferulová. Tato kyselina je vázána v buněčné stěně na přítomné polysacharidy. Pomocí alkalické hydrolýzy jako extrakční metody se naruší vazby mezi kyselinou ferulovou a polysacharidy. Následným vysrážením ethanolem a filtrací se získá filtrát obsahující požadovanou kyselinu ferulovou. Kyselina ferulová má blahodárné účinky na lidské zdraví, mezi které patří např. účinky antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální, antikarcinogenní a další. Významnou roli hraje také jako filtr proti UV záření, čehož se využívá v kosmetice.
Bachelor thesis is considering usage of wheat bran for an extraction of ferulic acid. Wheat bran is a large-scale by-product of milling industry which is produced during milling of cereals (wheat) into flour. This low-cost product is usually used as a livestock feed. An initiative is raised for some other potential applications, because too large quantity produced every year can not be consumed just as a feed. There is a significant amount of phenolic acids from which ferulic acid is the most abundant one. It was found out after examination of structure of the wheat bran. This acid is connected with polysaccharides of a cell wall. The alkaline hydrolysis was used to disrupt a linkage between ferulic acid and polysaccharides. Then ethanol was added to precipitate the polysaccharides and the mixture was filtered. The filtrate contains ferulic acid which has great health benefits such as anti-inflammatory, antioxidant, anti-carcinogenic, antimicrobial effect etc. It plays an important role as an agent against UV radiation in the cosmetic products.
Description
Citation
HUBAČOVÁ, K. Vývoj a optimalizace metody pro extrakci kyseliny ferulové z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Je vaše výtěžnost kyseliny ferulové průmyslově významná a při kterých aplikací byste kyselinu ferulovou použila? doc. Diviš: Byly testovány různé navážky, použila jste i různé množství rozpouštědla? Extrakce byla provedena za atmosférického nebo sníženého tlaku? Je možné využitou metodu filtrace dále vylepšit a jak? doc. Brázda: Byl u testovaných vzorků zaznamenán i obsah jiných kyselin? Jaké další kyseliny byste u vašich vzorků předpokládala? doc. Kovalčík: Jak si vysvětlujete zaznamenané významné rozdíly při eluci kyseliny ferulové do methanolu a ethanolu? Stanovovala jste čistotu kyseliny ferulové?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO