Výroba a vady ocelových odlitků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Obsahem diplomové práce je rozbor vad a neshodné výroby ocelových odlitků ve slévárně Tatra Metalurgie a.s. Nejčastější vady zkoumaných odlitků jsou spojeny s bublinami. Práce z teoretické části rozebírá jednotlivé typy bublin a příčiny jejich vzniku v ocelových odlitcích. Dále je rozebrána problematika tavení ve spojitosti s rozpouštěním plynů v tavenině oceli a možné způsoby snížení jejich obsahů. V neposlední řadě je teoreticky rozebrána problematika reoxidace oceli při odlévání. Praktická část řeší pomocí statistické analýzy možné příčiny vzniku neshodné výroby ocelových odlitků. Zejména je řešen vliv formovací směsi, chemické složení odlitků, licí teploty a licí časy plnění forem. V poslední kapitole je pro dva vybrané ocelové odlitky proveden metalografický rozbor vad pro přesné určení jejich vzniku. Analyzovány jsou zejména povrchy a okolí bublin a morfologie vměstků vyloučených v oceli.
A content of this thesis is an analysis of a steel castings production mismatch in Tatra Metallurgy foundry. Most common defects found on castings are gas holes. Thesis shows a theoretical research on casting defects caused by gases in steel castings. It also describes melting and degassing problematics of molten steel and procedures to reduce gas contents. The last part of theoretical research describes oxidation of steel in contact with silica mold. Practical part of thesis analysis production of steel castings to determine the cause of origin of gas holes. Main attention is paid to mold mixture, chemical composition, casting temperatures and casting time. The last chapter metallographically analysis two defected castings to determine the origin of defects. Main attention is paid to shape and chemical composition of gas holes and to morphology of steel inclusions.
Description
Citation
SMILOVSKÝ, D. Výroba a vady ocelových odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing.Radek Vondráček (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Bc. David Smilovský přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Výroba a vady ocelových odlitků“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise diplomantovi k obhajobě položila následující dotazy: Kolik vratného materiálu se používalo pro přípravu oceli na EIP? Kolik celkově vratného materiálu se dává do EIP pro přípravu oceli? A kolik se ho používá na EOP? Jak je to s rozpustností dusíku u nízkolegovaných ocelí? Uvádíte, že bubliny mohou být způsobeny plyny, může kyslík způsobovat bubliny? Pokoušeli jste se rozčlenit jednotlivé vady s ohledem na použitou tavící pec z důvodu sekundární struskovitosti? Jaký by měl být obsah kyslíku před a po dezoxidaci? Byly na povrchu bublin nalezeny nějaké vměstky? Co znamená Alr,k, který vám ukazuje spektrální analýza? Kontrolovali jste, zda jsou formy dostatečně odplyněny? Jakým způsobem byl prováděn sběr dat? Jednalo se stále o stejný typ oceli při sběru dat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO