Vliv keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vlivem keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách. Cílem práce je zjištění vlivu pórovitosti, tloušťky keramických filtrů a viskozity tekutého kovu na plnění forem a zároveň je v práci rozebrána problematika hydraulického odporu keramických filtrů a jeho využití při numerických simulacích. V první části práce byl proveden teoretický rozbor problematiky pojednávající o vměstcích v litinách, dále o zákonitostech filtrace a navrhování vtokových soustav, hydraulickém odporu a numerické simulaci. Druhá experimentální část práce se zabývá prolévacími zkouškami, které byly provedeny s filtry s označením VUKOPOR S. Prolévaným kovem byla litina s lupínkovým a kuličkovým grafitem. Experimentální část se dále zabývá vyhodnocením výsledků, výpočtem hydraulických odporů a numerickou simulací s využitím získaných dat.
This thesis deals with influence of ceramic filters on metal streaming in running systems. The purpose of this thesis is to investigate the influence of porosity, thickness of ceramic filters and also viscocity of molten metal on mold filling. Hydraulic resistance of ceramic filters and possibility of its use in numeric simulation is also tested. At the beginning of the thesis there is theoretic analysis of filtration which inlcudes inclusions in cast irons, filtration matters, gatting systems design, hydraulic resistance and numeric simulation. The second experimental part of this thesis is focused on measuring shedding of molten grey cast iron and ductile iron through gatting systems with filters which are labelled VUKOPOR S. The experimental part then deals with evaluation of experiments results, calculation of hydraulic resistance and numeric simulation with the use of measured data.
Description
Citation
VYMYSLICKÝ, J. Vliv keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc.Ing.Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Alois Neudert, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen) Ing. Boris Láník (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Bc. Jakub Vymyslický přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Vliv keramických filtrů na proudění kovu ve vtokových soustavách“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise diplomantovi k obhajobě položila následující dotazy: Věděla obsluha ve slévárně, že jsou filtry ve formách? Získala firma simulačního programu nějaké praktické informace nebo parametry, podle kterých by mohli modifikovat svůj software? Jaké jiné typy filtrů nebo metody jsou v praxi používány? Z jakých materiálů se vyrábí pěnové filtry? Jak rozumíte šumu v simulaci? Nenarůstal počet vměstků v tavenině při neustálé recyklaci slitiny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO