Technologie tažení drátů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá aktuální rešerši na téma technologie tažení drátu se zamřením na rozbor činitelů procesu, jejich výpočet a vliv na průběh procesu. V rámci rešerše jsou uvedeny jednotlivé metody tažení a technologický postup tažení drátu. Práce se dále zabývá geometrií a materiály průvlaků a jejich vlivy na kvalitu procesu a opotřebení nástroje. Následně jsou rozebrány aktuálně používané stroje, shrnuty jejich výhody, nevýhody a vhodnost použití v závislosti na materiálech tažených drátů a ekonomické rentabilitě. V závěru práce jsou uvedeny nekonvenční metody tažení drátu a budoucí vývoj těchto metod.
The paper presents current research on the technology of wire drawing with focusing on the analysis of process factors, their calculation and influence on the process itself. The research describes drawing methods and technological process of wire drawing. The work also deals with geometry and die materials and their effects on process quality and tool wear. Subsequently this thesis analyses currently used machines and their advantages and disadvantages. As well as their suitability for use depending on the materials of the drawn wires and economic profitability. At the end of the thesis, unconventional methods of wire drawing and their future development estimation are presented.
Description
Citation
ŠTYS, M. Technologie tažení drátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Stanislav Rusz, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Co je to patentování? 2. Co se používá v prům. praxi, aby mazivo co nejdéle vydrželo? 3. Jak vypadá fosfátová vrstva - nakreslete.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO