Text mining se zaměřením na shlukovací a fuzzy shlukovací metody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá shlukovou analýzou v oblasti text miningu (dolování v textech) a její aplikací na reálná data. Cílem práce je najít vhodné kategorie (shluky) v přepsaných hovorech zaznamenaných v kontaktním centru České pojišťovny a.s., a to převedením těchto textových dokumentů do vektorového prostoru za použití základních metod text miningu a následným využitím implementovaných algoritmů shlukové analýzy. Z formálního hlediska práce obsahuje popis předzpracování a reprezentace textových dat, dále popis několika běžných shlukovacích metod, validace shluků a samotnou aplikaci.
This thesis is focused on cluster analysis in the field of text mining and its application to real data. The aim of the thesis is to find suitable categories (clusters) in the transcribed calls recorded in the contact center of Česká pojišťovna a.s. by transferring these textual documents into the vector space using basic text mining methods and the implemented clustering algorithms. From the formal point of view, the thesis contains a description of preprocessing and representation of textual data, a description of several common clustering methods, cluster validation, and the application itself.
Description
Citation
ZUBKOVÁ, K. Text mining se zaměřením na shlukovací a fuzzy shlukovací metody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) prof. Aleksandre Lomtatidze, DrSc. (člen) doc. Mgr. Petr Vašík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Libor Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Studentka prezentovala svoji diplomovou práci na téma: Text mining se zaměřením na shlukovací a fuzzy shlukovací metody. Diplomantka dále zodpověděla otázky dané oponentem diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO