Deformační a napěťová analýza dolní čelisti s fixátorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou fixace zlomenin dolní čelisti pomocí komerčně vyráběných fixátorů. K danému tématu byla vypracována podrobná rešeršní studie na základě dostupné literatury. V práci je mimo jiné uvedena základní anatomie zkoumané oblasti a nejčastěji používané materiály fixátorů. Následně byla provedena analýza deformace a napjatosti soustavy zlomené dolní čelisti s aplikovanou úhlově stabilní dlahou. Deformační a napěťová analýza byla realizována pro dolní čelist se zlomeninou v oblasti kloubního výběžku, s různými typy fixačních dlah vyrobených z materiálu CP-Ti Grade 4. Navíc byla provedena analýza deformačních posuvů zhojené dolní čelisti s fixátory po defektu v oblasti brady a úhlu. Pro posouzení mechanické interakce dolní čelisti s defektem a aplikovaným fixátorem bylo použito výpočtové modelování s variačním přístupem pomocí metody konečných prvků (MKP) v programu Ansys Workbench 18.1. V práci je podrobně popsána tvorba výpočtového modelu soustavy a následné řešení.
This diploma thesis deals with fixation of the lower jaw fractures using commercially produced fixators. The topic was researched on the basis of the available literature. The thesis also indicates basic anatomy of the surveyed area and nowadays the most commonly used materials. Subsequently, the stress-strain analysis of the lower jaw with the applied angular stable fixation plate was performed. The solution was performed for the lower jaw with a fracture in the area of the condyle with different types of fixation plates made of CP-Ti Grade 4. In addition, the strain analysis of the healed lower jaw with the fixators after the defect in the area of chin and angle was performed. The mechanical interaction analysis of the lower jaw with defect and applied fixation plate was solved by using computational modeling with variational approach, in use of the finite element method in Ansys Workbench 18.1. The thesis also describes in detail the creation of a computational model of the system and the subsequent solution.
Description
Citation
SEMERÁK, J. Deformační a napěťová analýza dolní čelisti s fixátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Heger (člen) Ing. David Zalaba (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Co je dobrý poměr meze kluzu a modulu pružnosti? Co je uzavřená a otevřená pórovitost? Hliníkové pěny se nepoužívají v biomechanice? Nestálo by za to vytvořit variantu se zhojenou kostí, ale zhoršenými mechanickými charakteristikami? Co jsou celkové deformační posuvy? Jak se nakládá s informací o maximálních napětích pro posouzení mezního stavu? Nemůže dojít dříve k vytržení šroubu z rány? Co by bylo globální veličinou pro posouzení u problému vytržení? Uvažoval jste kortikální strukturu při výpočtu šroubů? Jak lze interpretovat výsledky, když uvádíte, že je nutné je brát s nadhledem? Jaká je možnost zohlednění interakce šroubu se spongiózní kostí, která má ve skutečnosti trámečkovou strukturu? Můžete se vyjádřit k různosti stoupání závitu na dříku a hlavně reálného šroubu? Které hledisko bylo rozhodující pro výběr nejlepšího řešení? Přináší více šroubů lepší řešení? Na závěr bylo vystoupení hodnoceno jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO