Flight Management System Model

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce shrnuje nejdůležitější informace o letectví, jako například základní používané termíny, popis letových fází apod. V této práci je popsán flight management system, jeho funkce a schopnosti vytvořit cenově příznivý a současně absolutně spolehlivý letový plán. V další části práce je nastíněna důležitost předpovědi počasí pro bezpečnou a současně cenově příznivou leteckou dopravu. Tato práce je vytvořena v programu Matlab a všechny bloky jsou naprogramovány jako m-funkce. Důležité části kódu jsou z důvodu názornosti zobrazeny jako vývojové diagramy. Praktická část práce je rozdělena do několika podkapitol, kde každá podkapitola popisuje jeden blok z blokového schématu pro výpočet nejistoty odhadované doby příletu. Současně je zde vysvětlena funkce ostatních bloků pro plánování letu, předpověď počasí, kombinování větrů a výpočet odhadnuté doby příletu a její nejistoty.
The diploma thesis reviews some basic information about aviation such as terminology used in aviation, flight phases and also explains how airspeeds are related. Then it describes the flight management system, its role in the modern airplanes and outlines its capabilities to produce cost effective and reliable flight plans. The next part briefly outlines the importance of weather forecast for safe, optimized and cost effective air transportation. The entire project is programmed in Matlab and these blocks will be implemented as Matlab m-functions and the important parts will be shown as flowchart diagrams so as to familiarize the reader with the function of the specific part of the code. The practical part of the thesis is split into several sub-chapters, where each sub-chapter describes a block from a whole block interconnection for uncertainty calculation of the estimated time of arrival (ETA). It also explains the functionality of other blocks for flight planning, meteo forecasts, wind-blending, ETA and its uncertainty calculation.
Description
Citation
FRANĚK, L. Flight Management System Model [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Lukáš Kopečný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO