Deformačně-napěťová analýza fixace kostí palce nohy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá analýzou tuhostí různých variant fixací palce nohy. V práci je popsána základní anatomie nohy a patologie týkající se problematiky. Dále jsou zmíněny nápravy možných deformit palce a popsány vybrané fixační tělesa. Problematika analýzy jednotlivých variant je řešena metodou konečných prvků. Součástí práce je i postup vytvoření modelu geometrie stanoveného z dostupných trojrozměrných modelů získaných metodou 3D skenování. V práci jsou porovnávány tři různé druhy fixace, z nichž každý je vytvořen na dvou úrovních detailnosti. V závěru práce jsou jednotlivé výsledné data porovnány a jsou analyzovány vybrané vlivy na tuhost spojení.
This diploma thesis deals with analysis of the rigidity of different variations of foot fixations. In the thesis there is a description of elementary anatomy of foot and its patology. Furthermore the possible corrections of hallux deformities and chosen fixators are described. The problem of analysis is soluted by the method of finite elements. The thesis also includes steps of geometery model creation based on 3D scanning. Three differents types of fixations are compared in this thesis and each of them is created in two different levels of details. There is a comparation, analysis of final solutions and chosen influences on the rigidity in the conclusion.
Description
Citation
ZAPLETAL, J. Deformačně-napěťová analýza fixace kostí palce nohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Heger (člen) Ing. David Zalaba (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Jakým způsobem byste vyhodnotil jednotlivé varianty z hlediska posuvů? Je výhodnější větší nebo menší posuv a proč? Byl posuzován fixátor z pohledu vzniklých napětí? Čím dosáhne lékař nápravy? Jak se docílí přemístění palce do osy? Odpovídá skutečnosti uvedené rozložení hustoty v závislosti na stáří? Může vložka trvale korigovat deformitu palce? Co je to peptid? Na závěr bylo vystoupení hodnoceno jako velmi dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO