Ultrazvukové odstraňování zubního kamene

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je seznámit se se základními metodami odstraňování zubního kamene. První část této práce je zaměřena na vznik zubního kamene, jeho tvorbu a jeho účinky. Jelikož je kladen důraz na metody využívající ultrazvukové vlnění, tak zde bude uveden fyzikální princip ultrazvuku, ultrazvukového vlnění a to, jaké má ultrazvuk biologické účinky. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na návrh zařízení umožňující odstranění zubního kamene ultrazvukovou metodou. Cílem je pro pracovní frekvenci 27 kHz navrhnout obvodové řešení budícího generátoru a pro zadanou intenzitu ultrazvuku 6 W/cm2 propočíst parametry vrstveného měniče i vlnovodu.
The aim of this thesis is to provide insight into certain elementary methods of removing tooth stone. Also, the thesis aims to introduce different techniques of removing tooth stone. The first part of the work analyses the theory of rise tooth stone, his create and biologically effect. Further, the elementary methods of removing tooth stone by ultrasound are introduced. In the second part, the thesis analyses the concept of instrument to removing tooth stone by ultrasound. The aim of this thesis is for working frequency 27 kHz propose circuit diagram of exciter generator. For intensity ultrasound 6W/cm2 count parameters sandwich converter and waveguide.
Description
Citation
NOVOTNÝ, J. Ultrazvukové odstraňování zubního kamene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Michal Zamazal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO