Hodnocení poruch kamenných sloupů s využitím ultrazvukové metody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá hodnocením poruch kamenných sloupů pomocí ultrazvukové metody. Obsah této práce je rozdělen na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na popis postupu hodnocení existujících kamenných konstrukcí dle normy ČSN ISO 13822 a na výčet metod pro zkoušení kamene. Jsou zde také stručně popsány vybrané druhy hornin používané pro kamenné stavby. Praktická část je složena ze zkoušek provedených na sloupech na místě pomocí ultrazvukové metody a laboratorních zkoušek na vybraných vzorcích. Vyhodnocení měření pomocí ultrazvukové metody je založeno na znalosti této metody a na vizuální prohlídce sloupů. Při laboratorním měření byly porovnávány výsledky vybraných vlastností na vzorcích stejného druhu horniny různého tvaru, vlhkosti a rozměrů.
This Bachelor thesis deals with evaluation of structure defects in stone column using ultrasonic method. Content of this thesis is divided to theoretical and practical part. Aim of theoretical part is to explain process of evaluation of existing stone structures according to norm ČSN ISO 13822. This part also contains listings of method for stone testing and brief explanation of chosen types of rock used for stone structures. Practical part contains tests used on columns using ultrasonic method and laboratory tests of chosen samples. Evaluation of measuring using ultrasonic method is based on knowledge of this method and visual inspection of columns. In laboratory tests were compared results of chosen properties on examples of same type of rock. These examples had different shape, moisture and measurement.
Description
Citation
KRŠKOVÁ, Š. Hodnocení poruch kamenných sloupů s využitím ultrazvukové metody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO