Systém pro vyhledávání chemických struktur

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá problémom vyhľadávania štruktúr vo veľkých databázach chemických látok. Cieľom je návrh a implementácia efektívneho systému podporujúceho dva základné typy vyhľadávania, ktorými sú vyhľadanie identickej štruktúry a podštruktúrne vyhľadávanie. Okrem značného množstva záznamov v databázach komplikuje túto úlohu algoritmicky náročná, grafová reprezentácia chemických štruktúr. V rámci práce sú predstavené spôsoby, pomocou ktorých je možné tieto problémy úspešne riešiť. Súčasťou práce je aj vytvorenie webovej služby, ktorá vyhľadávanie sprístupňuje užívateľom.
This thesis deals with the problem of searching of structures in large chemical compounds databases. The aim is to design and implement an efficient system that supports two basic types of search, which are identity and substructure search. This task is complicated not only by the large number of entries in databases but also by graph representation of chemical structures, for which many algorithms are hard to solve. The thesis will introduce concepts which will prove useful in solving these problems. A web service is also created as a part of the thesis in order to make the database searching available to the users.
Description
Citation
ŠEVČÍK, I. Systém pro vyhledávání chemických struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sedlák, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně. Otázky u obhajoby: V kap. 7.3.2 píšete, že se nakonec nepodařilo implementovat GiST index pro vyhledávání podstruktur. Z jakých důvodů se to nepodařilo, co by bylo potřeba vyřešit a jak by byla náročná implementace? Práce obecně neshledává přílišný přínos v grafových databázích (kap. 5.5) a zmiňuje, že by bylo potřeba jejich konkrétní přínos změřit. Stručně vysvětlete, jaké experimenty by bylo potřeba provést.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO