Vyhledávání podobných 3D modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou vyhledávání podobných 3D modelů v databázi obsahující až tisíce modelů. Věnuje se zejména porovnání již existujících deskriptorů užívaných pro popis 3D modelů a následné hodnocení podobnosti mezi modely. Porovnány jsou zejména deskriptory Rotation Invariant Spherical Harmonics a 3D Zernikeho deskriptor. Dále popisuje využívání knihoven na extrakci těchto deskriptorů a návrh různých experimentů s těmito knihovnami nad několika databázemi objektů. Zkoumá vliv škály, translace, deformace a rotace různých 3D modelů na výsledný deskriptor a celkovou přesnost obou vybraných metod. Tyto výsledky poté porovnává.
This paper deals with searching similar 3D models in a database containing up to thousands of models. It focuses in particular on the comparison of existing descriptors used to describe 3D models and the subsequent evaluation of similarity between models. In particular, the descriptors Rotation Invariant Spherical Harmonics and 3D Zernike Descriptor are compared. It also describes the use of libraries to extract these descriptors and to design of various experiments with these libraries over several object databases. It examines the effect of scale, translation, deformation and rotation of different 3D models on the resulting descriptor and the overall accuracy of both selected methods. These results compare.
Description
Citation
ŠŤÁVA, Z. Vyhledávání podobných 3D modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: Na základe čoho ste určili počty kategórií a množstvo dát v jednotlivých databázach, ktoré ste vytvorili? Čo je to škálovanie "podľa osy xyz"? Prečo vykazujú takto modifikované modely výrazne nižšiu podobnosť s pôvodným modelom, ako pri 2x zväčšení. 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO