Hodnocení kvality výsledků shlukové analýzy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá shlukovou analýzou, zejména způsoby hodnocení kvality jejích výsledků. Poskytuje teoretický úvod ke shlukové analýze a k metrikám schopným hodnotit její kvalitu. Dokumentuje vývoj aplikace, která je schopna za pomocí zmíněných metrik provádět hodnocení kvality výsledků shlukové analýzy. Podstatná část práce se věnuje experimentování s vytvořenou aplikací, včetně návrhu experimentů a analýzy chování shlukovacích algoritmů a metrik v kombinaci s různými datovými sadami.
This bachelor's thesis concerns cluster analysis and possible ways to evaluate the quality of its results. The thesis contains theoretical introduction to cluster analysis and metrics used for evaluation of quality of its results. The thesis also documents development of an application capable of evaluating quality of results of cluster analysis using mentioned metrics. Important part of the thesis describes experiments conducted with implemented application, including design of the experiments and analysis of behavior of clustering algorithms and metrics when they are used in combination with various datasets.
Description
Citation
SCHMID, M. Hodnocení kvality výsledků shlukové analýzy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jak byste doporučil postupovat při hledání hodnot parametrů algoritmů v případě typickém v praxi, kdy neznáme počet shluků v datech, a jak jste postupoval při určení vhodných hodnot metody DBSCAN?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO