Metody pro převod barevných videosekvencí na černobílé

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Převod barevného obrazu na stupně šedi je stále aktuálním tématem a nachází uplatnění v několika oblastech, mezi které patří nejen umělecké fotografování, ale především nebarevný tisk a usnadnění některých operací při zpracování obrazu. Tato bakalářská práce se zabývá právě tímto převodem, který se nazývá dekolorizace, a to se zaměřením na videosekvence. Je zde vysvětlen základní princip reprezentace digitálního snímku a operace pro jeho zpracování využité v další části práce. Poté jsou zde také analyzovány typy metod, které se pro převod na stupně šedi používají a dále jsou rozebrány jejich vlastnosti i úspěšnost jejich použití. V druhé části práce jsou popsány tří vybrané implementované dekolorizační metody a souhrn jejich dosažených výsledků, jež je následně doprovázen zhodnocením praktické použitelnosti v oblasti převodu barevných videosekvencí na videosekvence ve stupních šedi.
Color to grayscale conversion is still a relevant topic and finds use in multiple areas, to which belongs artistic photography, but primarily colorless print and for simplifying some processes in picture processing. This Bachelor thesis deals with this conversion - decolorization, with focus on video sequences. The basic principle of representation of digital image is explained here alongside with operations for its processing used in next part of thesis. Thereafter it includes the analysis of types of methods, which are used for the conversion to grayscale and further their properties and success rate are evaluated aswell. In the second part of this thesis, there are three chosen and implemented decolorization methods and summary of their achieved results, which is then accompanied by evaluation of practicability in conversion of colorful video sequences to grayscale ones.
Description
Citation
BŘEZNA, F. Metody pro převod barevných videosekvencí na černobílé [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B". Otázky u obhajoby: Čím je způsobená vysoká paměťová náročnost metod? (hlavně Zhongping15) Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak podpořit konzistenci mezi snímky a výrazně zvýšit rychlost u dvou metod využitím iterativní optimalizace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO